fotó: pixabay.com

Marosvásárhelyre megy a Bartókék Bécsben

Marosvásárhelyre megy a Bartókék Bécsben

A marosvásárhelyi Kultúrpalota ad otthont a Hagyományok Háza Bartókék Bécsben- Katonadalok, 1918 című előadásának pénteken.

A koncerten elhangzanak a Bartók tervezte, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Kodály Emma készítette feldolgozások, valamint eredeti népzene is a Kárpát-medencéből.

“Száz év elteltével a Hagyományok Háza az eredeti szándék szerint állította színpadra az elmaradt produkciót, amit a Zeneakadémián – egy évvel korábban rendezett koncertje után – a marosvásárhelyi közönség is megismerhet”

– közölte a Hagyományok Háza kedden.

Az előadás története az akkori kulturális és politikai viszonyokat tükrözi. Az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése a Nagy Háború harmadik évében a császárvárosban olyan koncertet tervezett, amelyen a monarchia népeinek régi és újabb katonadalait kívánta bemutatni. Ez az előadás végül 1918 januárjában valósult meg, amelynek nem német részében Bartók Béla vállalt oroszlánrészt, a munkába Kodály Zoltánt is bevonta, sőt maga is fellépett.

A koncert sikerén felbuzdulva a bécsiek indítványozták annak megismétlését Budapesten, természetesen az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira fókuszálva.

A bécsihez hasonlóan a magyar fővárosban is Bartók Béla koncepciójára támaszkodtak volna, de a magyar kultúrpolitikusok már másnak szánták a műsor összeállítását és a bemutatót.

Kapcsolódó cikkek