Május végén újra Református Zenei Fesztivál a Ráday utca környékén

Május végén újra Református Zenei Fesztivál a Ráday utca környékén

Református Zenei FesztiválSzínvonalas - elsősorban népzenei - koncertekkel, rézfúvós és kórustalálkozóval, zenés áhítattal és zsoltáros fáklyás menettel, kerekasztal-beszélgetésekkel várja vendégeit május 23. és 25. között hagyományos helyszínén, a Ráday utcában és környékén a Református Zenei Fesztivál.

A neves fellépők között szerepel a Muzsikás, a Sebő együttes, a friss Kossuth-díjas Vujicsics, a Makám, Lovász Irén, a Djabe, Pál István “Szalonna” és Bandája, az Ismerős Arcok, a CimbaliBand és a Misztrál – derül ki a szervezők ismertetőjéből. A Böszörményi Gergely által szervezett fesztivál péntek este zsoltáros fáklyás menettel veszi kezdetét a Ráday utcán (Bakáts tér-Ráday utca-Kálvin tér), majd késő esti zenés áhítattal folytatódik a Kálvin téri református templomban, a 150 fős Egyesített Kórus közreműködésével és Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora igeszolgálatával. Szombaton az Ádám Jenő Zeneiskolában rendezik meg a református kórusok találkozóját, és ezen a napon kerül sor egy rézfúvós találkozóra is. A XI. Református Zenei Fesztivál mindhárom napja alatt rendeznek kerekasztal-beszélgetéseket, pénteken Bogár László, vasárnap Bagdy Emőke vesz részt az eszmecserén, szombaton pedig bemutatkozik a Budavári Márai Szalon Szigethy Gábor író vezetésével. A fesztivál egyik fénypontjának ígérkezik az 500 fős fesztiválkórus fellépése a Nemzeti Múzeum lépcsőjén május 24-én, szombaton.

A zenei programokat és beszélgetéseket kézműves és könyvvásár, valamint kreatív gyermekfoglalkozások egészítik ki, és természetesen hazai ételek és italok is terítékre kerülnek. A fesztivál helyszínei a Bakáts tér, a Ráday utca, a Lónyay utcai Református Gimnázium, a KRE Hittudományi Kara (Ráday u. 28.), a Kálvin téri református templom, a Bakáts téri katolikus templom, az Ádám Jenő Zeneiskola és a Nemzeti Múzeum lépcsője. A szervezők közleménye szerint a Református Zenei Fesztivál küldetésének tartja, hogy a Magyarországi Református Egyház nélkülözhetetlen kulturális, társadalmi és hitéleti munkáját (missziók, szeretetszolgálat, iskolák, művészek stb.) saját egyháztagjai és a világ elé tárja. “Ezt a szándékunkat erősítette meg a Generális Konvent és a Magyarországi Református Egyház Zsinata azzal, hogy a Református Zenei Fesztivált a Református Egység Napja (május 22.) kiemelt kulturális rendezvényévé tette” – írják. A XI. Református Zenei Fesztivál mellett az idén is megrendezik a Református énekek elnevezésű nagyszabású hangversenyt a Művészetek Palotájában, immár 13. alkalommal, június 28-án. Fellép a 350 fős Egyesített Kárpát-medencei Református Kórus, orgonán közreműködik Alföldy-Boruss Csilla.

Kapcsolódó cikkek