forrás: pixabay.com

Hatalmas neveket dobtak be a VeszprémFest szervezői

Hatalmas neveket dobtak be a VeszprémFest szervezői

Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone, valamint Norah Jones lép fel július 12. és 16. közt a huszadik VeszprémFest nagyszínpadán. A hírt csütörtökön jelentette be a fesztivál ügyvezető igazgatója.

Mészáros Zoltán elmondta: július 12-én, szerdán a spanyol-német származású latin-pop világsztár Alvaro Soler érkezik Veszprémbe, 13-án csütörtökön, a világzenei napon a portugál fado-énekesnő, Mariza áll színpadra. Ismét operakoncert várja a VeszprémFest közönségét július 14-én, pénteken. Az orosz operaszoprán, Anna Netrebko és férje, az azerbajdzsáni Yusif Eyvazov Verdi-operaesttel készül, amelyben a Magyar Állami Operaház művészei közreműködnek.
A hétvégén, július 15-én, szombaton Joss Stone brit soul-énekesnő tér vissza Veszprémbe, július 16-án vasárnap, a zárónapon pedig az amerikai Norah Jones lép fel, aki először ad koncertet Magyarországon.

A jezsuita templomkertben a fesztivál hetében szerdától szombatig Rost Andrea operaénekesnő négy különböző tematikájú esttel várja a közönséget.

A sajtótájékoztatón Rost Andrea azt mondta, szerdán Lukács Miklós cimbalomművésszel áll színpadra, csütörtökön növendékeivel adja elő a Figaro házasságát, pénteken Gálffi Lászlóval A díva és a férfiak címmel népszerű áriákat énekel rövid párbeszédekkel és monológokkal, szombaton pedig a Hot Jazz Banddel Bényei Tamás vezetésével gyermek- és fiatal kora könnyűzenei slágereit adja elő. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a VeszprémFestet méltatva kiemelte: az európai kulturális térben kitüntetett jelentősége van a fesztiváloknak, amelyek a közös nyelvet jelentik a zene és a tánc révén egy soknyelvű, soknemzetiségű kontinensen.

“Ugyanakkor a fesztiválok, egyben találkozási pontot is jelentenek, és a VeszprémFest húszéves hagyományával azt mutatja, hogy Veszprém a Dunántúl közepén mer találkozási pont lenni”

– tette hozzá.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az elmúlt két évtized kétszázezer jegyvásárlója is a fesztivál népszerűséget mutatja. A VeszprémFest egy brand lett, amelyre az egész térség büszke lehet – fogalmazott.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere az olyan kulturális attrakciókat, mint a VeszprémFest, a városépítés fontos elemeinek nevezte.

Hangsúlyozta, Veszprém régiós gondolkodását mutatja az is, hogy a jövőre induló Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot is térségi összefogással rendezik meg. Méltatta a húszéves fesztivál szervezését is, amely – mint mondta – fenntarthatósági modellként is példaként állítható. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, Veszprém az EKF-cím mellett elnyerte az UNESCO zene városa címét és szeretnék elérni, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek.

Ebben az olyan nívós rendezvények, mint a VeszprémFest, inspirációt jelenthetnek.

Mészáros Zoltán visszatekintve az elmúlt húsz évre, megjegyezte: a két évtized alatt mintegy kétszázezren vásároltak jegyet koncertjeikre, több mint 150 nemzetközi fellépő fordult meg színpadaikon. Örömmel jelentette be, hogy idén minden idők legsikeresebb fesztiválját rendezték, 25 000 nézővel, nettó 200 millió forint feletti jegybevétellel és 100 millió forint feletti szponzorációval.

2022-ben először lépte át az 500 millió forintot a fesztivál költségvetése.

Arról is szólt: a nagyszínpad, valamint a jezsuita templomkert rendezvényei mellett jövőre is megrendezik a Rozé, Rizling és Jazz minifesztivált július 7. és 16. közt, szokás szerint harminc koncerttel, harminc környékbeli borásszal. Ennek programjait a későbbiekben ismertetik.

Kapcsolódó cikkek