Bayer Friderika 20 éve lett 4. Dublinban

Bayer Friderika 20 éve lett 4. Dublinban

Bayer FriderikaBayer Friderika

Idén húsz éve annak, hogy Bayer Friderika Magyarország eddigi legjobb eredményét érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával, Jenei Szilveszter szerzeményével 1994-ben 4. lett Dublinban. Az énekesnő az MTI-nek felidézte az akkor történteket.

“Egy nagy kirándulásként él bennem az akkori dublini verseny. Fantasztikus volt a színpad és akkoriban nálunk nem mindennapos technikai körülmények segítették a fesztivált. Máig látom, ahogy ott állok a mikrofonnál. Egyáltalán nem érzékeltem, hogy világszerte több százmillióan követik televízión a versenyt” – mondta Bayer Friderika. Az Eurovíziós Dalfesztiválba az 1956-os indulás után csaknem négy évtizeddel, 1993-ban kapcsolódott be először Magyarország. Abban az évben Szulák Andrea egy kelet-európai előselejtezőből végül nem jutott ki a versenyre. Egy évvel később megrendezték az első hazai válogatót, amelynek februári döntőjébe tizenöten kerültek, végül Friderika két ponttal Karda Beátát megelőzve nyert. Az indulók között volt mások mellett Szekeres Adrien, Bontovics Kati és László Boldizsár is. “Teljesen váratlanul ért a győzelem, hiszen gyakorlatilag kezdő énekesként kerültem oda. A versenyt, amit akkor még táncdalfesztiválnak hívtak, elsősorban a szerzőknek hirdették meg, Jenei Szilveszter három-négy dalt is beadott, közülük egy szakmai zsűri választotta ki a Kinek mondjam el vétkeimet? címűt, ami egy lírai szám.

A dolog előzményeként a Magyar Rádió egy évvel korábban Sztárkereső címmel tehetségkutatót szervezett működési engedéllyel rendelkező énekeseknek, akik egy listáról választhattak dalszerzőt maguknak, nekem meg megtetszett Szilveszter neve, és akkor a rádióműsorban elénekeltem néhány dalát” – idézte fel az énekes. Bayer Friderika akkoriban külföldre szeretett volna menni énekelni egy zenekarral, ám egy impresszárió útján körvonalazódó lehetőség végül elillant, Jenei Szilveszter pedig szólt, hogy kiválasztották az egyik dalát a táncdalfesztiválra, és mi lenne, ha ő énekelné el. A döntőbe a megyék és a közönség juttatta be a dalokat, a 15-ös fináléban pedig egy 16 tagú szakmai zsűri értékelt. “Közönség előtt sem nagyon álltam korábban, tévében pedig akkor szerepeltem először, de az esélytelenek nyugalmával énekeltem el a dalt és sikerült” – idézte fel a történteket az énekesnő. A produkció az 1994. április 30-i dublini Eurovíziós Dalfesztiválon a 25-ös mezőnyben huszonkettedikként hangzott el, a Point Theatre színpadán Bayer Friderika mellett Jenei Szilveszter gitározott, Wolf Péter pedig az előadókat végig kísérő nagyzenekar karmestere volt ebben a dalban.

(Később változott a szabály, ma már csak az énekes és a vokalisták adják elő élőben a produkciót, a zenei alap felvételről megy.) “Elképesztően indult a szavazás, mert az első három zsűritől a maximális 12 pontot kaptam. Akkor még minden indulónak az anyanyelvén kellett előadnia dalát, és az előzetes esélylatolgatásokban nem szerepeltem. Utólag kicsit furcsa volt, hogy a magyar nemzeti zsűri a német produkciónak, a MeKaDónak adott 12 pontot, mert ez is közrejátszott abban, hogy a németek mögött hat ponttal lecsúsztam a dobogóról” – mesélte az énekes. Bayer Friderika úgy érzi, Magyarországon nem igazán értékelték a helyén ezt a szereplést, akkor és azóta sem. Mint mondta, a 4. hely nem könnyítette meg a pályáját, igaz, a hazai táncdalfesztivál megnyerésével elkészíthette első CD-jét, amelyet később további hat album, eMeRTon- és Arany Zsiráf-díj, valamint két gyereklemez követett. Az Eurovízió után voltak külföldi megkeresések, de ezek nagy része nem realizálódott. A sopoti fesztiválra 1995-ben azért kijutott és második lett, a gálaműsorban olyan sztárokkal lépett fel egy színpadon, mint Annie Lennox (Eurythmics) vagy Chuck Berry.

“Manapság is rengeteg koncertem van, sokat hívnak vidékre egész estés műsorokra. Ezeken a régi sikereimet is el szoktam énekelni, köztük a Kinek mondjam el vétkeimet?, a Feltárcsáztad a szívem címűt vagy a Gerendás Péterrel 1996-ban készített számokat. Emellett azokat a dalokat is játsszuk a zenekarommal, amelyek a gospel lemezemen jelentek meg, és rendszeresen fellépek a Hit Gyülekezet istentiszteletein, részt veszek az ottani zenei csapat munkájában” – fejtette ki Friderika, aki a 2000-es évek elején tért meg. Megemlítette, hogy szerepet vállalt az iskolai hit- és erkölcstan bevezetési folyamatában, valamint részt vesz egy alapítvány munkájában, amely a terhességüket titkoló anyáknak segít. “Az az igazság, hogy idén még nem néztem bele A Dalba, volt, hogy éppen koncertem volt. Másrészt szeretném csak a végső szakaszt figyelni és a döntőből megtudni, ki győz. Tavaly követtem az eseményeket és nagyon örültem, mert nekem is ByeAlex dala tetszett a legjobban, őszinte volt, és könnyen belemászott az ember fülébe” – mondta Bayer Friderika. Hozzátette, hogy évről évre belenéz az eurovíziós nemzetközi versenybe és szurkol a magyar indulónak, “ilyenkor mindig előjönnek bennem a húsz évvel ezelőtt átélt élmények”.