illusztráció, fotó: pixabay.com

Rekordáron kelt el egy Frida Kahlo-önarckép

Rekordáron kelt el egy Frida Kahlo-önarckép

34,9 millió dollárért, átszámítva 11 milliárd forintért vitték el a mexikói festő egyik festményét a Sotheby's New York-i aukcióján.

“Soha ennyi pénzt aukción még nem fizettek latin-amerikai művész alkotásáért”

– írta a BBC hírportálja.

A korábbi csúcsot Diego Rivera tartotta, akinek évtizedeken át tartó, viharos kapcsolata volt Kahlóval. Rivera egy festménye 9,76 millió dollárért talált vevőre 2018-ban. Kahlo (1907- 1954) alkotása, a Diego y yo (Diego és én) egyike a művész utolsó önarcképeinek. A képen magát könnyek közt ábrázolja, szemei fölé festette férje, Diego arcát.

“A legjelentősebb Kahlo-képek egyike, amelyek valaha árverésre kerültek”

– írta a Sotheby’s.

A vevő a The New York Times értesülése szerint Eduardo F. Cosantini, aki múzeumot alapított Argentínában. A festményt utoljára 1,4 millióért árverezték el 1990-ben. A 20. század egyik legnagyobb festőjének tartott Kahlót bensőséges, fájdalmat és elszigeteltséget sugárzó önarcképei tették híressé. Művein keresztül nyomon követhető gyötrelmes viszonya a testével: gyermekbénulás miatt jobb lába deformálódott, majd egy buszbalesetben szenvedett egész életére kiható sérüléseket. Művészetével büszkén hirdette a mexikói őshonos népek kultúráját.

Kapcsolódó cikkek