Közeleg a Shakespeare-ünnep

Közeleg a Shakespeare-ünnep

William ShakespeareIn Memoriam William Shakespeare címmel ünnepi programokat rendeznek a drámaíró születésének 450. évfordulója alkalmából április 23-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az évforduló alkalmából április 23-tól április 30-ig fotókiállítás látható a londoni Shakespeare’s Globe színház múltjáról és jelenéről, az Urániában megtekinthető és az angolszász területeket leszámítva a világon először Magyarországon sugárzott előadásokról, a terjesztő, a Pannónia Szórakoztató Kft. hozzájárulásával – közölték a szervezők az MTI-vel.

A 23-i programsorozat délután fél ötkor egy beszélgetéssel indul. Rober Nye a Gondolat Kiadónál megjelent, A néhai Mr. Shakespeare című regényéről Bényei Tamás irodalomtörténész, kritikus, műfordító, a Debreceni Egyetem professzora, a kötet fordítója és Kállay Géza író, irodalomtörténész, Shakespeare-kutató, az ELTE Anglisztika Tanszékének professzora beszélget. Ezt követően a Magyar Shakespeare Bizottság szervezésében 450 éve született Shakespeare címmel tartanak ünnepi megemlékezést, amelynek házigazdája Nádasdy Ádám műfordító lesz. Az Erkel Ferenc Vegyeskar kortárs zeneszerzők Shakespeare-szövegkre írt műveit adja elő, Cseri Zsófia vezényletével.

Az este programján szerepel még Dávidházi Péter emlékbeszéde, Csőre Gábor színművész produkciója, valamint a Budapesti Tomkins Énekegyüttes Shakespeare-madrigálokat ad elő. Este A vihar című előadás, a kanadai Stratford Fesztivál produkciója látható felvételről, angol nyelven, Christopher Plummer főszereplésével, Nádasdy Ádám műfordítása alapján készült magyar felirattal. A közvetítés annak köszönhetően látható, hogy a Stratford Festivalon három előadást rögzítettek HD-minőségben, tizennégy kamerával, majd az így készült felvételeket összevágták. A több, különböző látószög (a szereplők hol fentről, a zsinórpadlás felől látszanak, hol egészen közelről mutatják arcjátékukat) kivételes színházi élményt nyújt – írják a szervezők.