Gajdics Ottó, a Szabad Föld hetilap fõszerkesztõje, az elsõ alkalommal odaítélt, a Médianézõ Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díj birtokosa a díjátadó ünnepségen a Nézõpont Intézetben 2019. március 14-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Gajdics Ottó kapta a Jótollú magyar újságíró díjat

Gajdics Ottó kapta a Jótollú magyar újságíró díjat

A Szabad Föld hetilap főszerkesztője vehette át az első alkalommal odaítélt, a Médianéző Központ Jótollú magyar újságíró díját csütörtökön Budapesten.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az eseményen fontosnak nevezte, hogy napjaink izgalmas sajtópiaci folyamatai közepette is megálljunk és elismerjük a komoly szakmai teljesítményeket, erre pedig jó alkalmat kínál március 15-e, a szabad sajtó ünnepe.

“Azt hisszük és gondoljuk, hogy Magyarországon a sajtó szabad”

– jelentette ki, hangsúlyozva, napjainkban is megesik, hogy nem kapják meg a nekik járó elismerést, a kellő figyelmet az azt kiérdemlő teljesítmények.

A Jótollú magyar újságíró díj az átadó ünnepségen a Nézõpont Intézetben 2019. március 14-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Boros Bánk Levente, az elismerést alapító Médianéző Központ igazgatója arról beszélt, a rendszerváltás idején olyan véleménydiktatúra uralkodott Magyarországon, hogy aki attól távol akarta tartani magát, az jószerével csak a megyei sajtóban találta meg a helyét.

Szerinte az elmúlt harminc évben e téren “sok minden nem feltétlenül változott”, ma is vannak, akik megfellebbezhetetlenül akarják megmondani, mi a minőségi újságírás, a valódi teljesítmény, de beindultak az ezzel ellentétes irányú változások.

Néző László, a Veszprém megyei Napló főszerkesztője laudációjában azt emelte ki, Gajdics Ottó kitartóan és színvonalasan “kiáltja az éterbe az igazát”, függetlenül attól, hogy ellenszélben vagy támogató környezetben teszi ezt. Olyan emberként írta le a díjazottat, aki “nemcsak népben és nemzetben, de alanyban, állítmányban is tud gondolkodni”. A díjazott azt hangsúlyozta: noha ő a díjazott, a díjjal egy közösséget ismertek el, amelyben együtt küzdenek “ugyanazokért a célokért és ugyanazokért az emberekért, akiket nemes egyszerűséggel úgy szoktunk hívni, hogy magyarok”.

Kapcsolódó cikkek