illusztráció, fotó: pixabay.com

Elkészült a női zeneszerzők interaktív térképe

Elkészült a női zeneszerzők interaktív térképe

Méltatlanul elfeledett női zeneszerzők interaktív világtérképét állította össze egy valenciai zenetanár.

“Soha nem adtuk meg nekik azt a helyet a történelemben, amelyet megérdemelnek. Nem szerepelnek a zenetörténeti könyvekben, műveiket nem játsszák koncerteken, és zenéjüket nem adják ki lemezen”

– idézte a The Guardian online kiadása Sakira Venturát, a világ minden tájáról több mint 500 női zeneszerzőt bemutató interaktív térkép készítőjét.

A 28 éves valenciai zenetanárban azt követően fogalmazódott meg az ötlet, miután rájött, hogy az egyetemen, zenei tanulmányai alatt alig hallott olyan nőkről, akik klasszikus zenét komponáltak.

“Természetesnek vették, hogy egy nő által komponált mű nem ugyanolyan minőségű, mint egy férfi műve”

– mondta Ventura.

A korlátok arra kényszerítették a női zeneszerzőket, hogy kreatívak legyenek; egyesek kolostorba vonultak, hogy zenét tanuljanak, míg mások férfi álnéven adtak ki műveket.

Elmondása szerint a térkép összeállításában az adatgyűjtés okozta a legnagyobb nehézséget. Lexikonokban, könyvtárakban kutatott, és a közösségi médiát is felhasználta, hogy az anyagot bővíthesse. Több mint egyéves, több száz órányi munka után az internetoldalon 530 zeneszerző szerepel. Rövid leírást és a műveik meghallgatására szolgáló linket is tartalmaz a honlap. A katalógus a 810-ben született, himnuszokat szerző Kassia bizánci apátnőtől egészen Alma Deutscher brit tinédzserig terjed, aki hatéves korában komponálta első zongoraszonátáját.

Ventura kezdeményezése szembeszáll a szexista előítéletekkel, a megbélyegzéssel és a társadalmi normákkal, amelyek sokáig láthatatlanná tették ezeket a zeneszerzőket.

Listáján Wolfgang Amadeus Mozart lánytestvére, Maria Anna is szerepel. A testvérek a 18. században mindketten zenei csodagyerekként kápráztatták el Európát, de míg Amadeus a világ egyik legnagyobb zeneszerzője lett, húga hamarosan feledésbe merült, mert nagykorúvá válva kénytelen volt abbahagyni pályafutását.
A zenetanár most azon dolgozik, hogy további 500 névvel bővíthesse az oldalt.

Kapcsolódó cikkek