gitár (illusztráció), fotó: pixabay.com

A zeneipari háttérmunkásokon segítenek

A zeneipari háttérmunkásokon segítenek

Jótékonysági kezdeményezés indul #savethebackstage néven a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került zene- és rendezvényipari munkavállalók megsegítésére. A befolyó bevételt a Fábián Juli Emlékalapítvány gondozza és osztja szét a rászorulóknak.

Nagyon sokak megélhetése került veszélybe azzal, hogy rendezvények híján se munkája, se fizetése nem volt. A második hullám még rosszabb helyzetben találta a szektort, akinek maradt tartaléka, nagy eséllyel felélte már.

“A kezdeményező Szabó Zsolt Tschöppy színpadmester-turnémenedzser és néhány szerencsésebb helyzetben lévő zeneipari háttérmunkás ezért a maga eszközeivel próbál segíteni”

– közölték a szervezők pénteken.

“Példaértékű, ahogy a zeneipar szerencsésebb helyzetben lévő szereplői igyekeznek segíteni a többieken. Sok zenekar visszaforgatja a Raktárkoncerteken keresztül kapott támogatás egy részét, akár rajtunk keresztül, akár saját akciókkal”

– idézte a közlemény Szepesi Mátyás zenész-menedzsert, a Fábián Juli Emlékalapítvány kuratóriumának elnökét.

Az első hullám alatt azért igyekeztek tenni, hogy hosszú távon ne veszítsen jó szakembereket az ágazat.

A tavaly tavasszal a Radio 1-gyel közösen indított gyűjtéssel hetven, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkás számára tudtak pénzbeli támogatást folyósítani, összesen tízmillió forint értékben. Szepesi Mátyás hangsúlyozta, már a tavalyi pályázatok értékelése során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon sok, akár középkorú háttérmunkás a szakmában eltöltött évtizedek, az azzal járó fizikai megterhelés és az igen speciális szaktudás miatt nehezen talál más lehetőséget a munkaerőpiacon. Nekik már létszükséglet a külső segítség.

illusztráció, fotó: pixabay.com
A mostani kezdeményezés keretében az erre a célra készített pólókból, pulóverekből lehet rendelni a kampány webshopjában vagy a popshop.hu oldalon.

A termékekből befolyt teljes bevétel a Fábián Juli Emlékalapítványhoz kerül, amely azokat a zenészeket segíti, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudtak fellépni, alkotni vagy dolgozni.

“Ezzel járulunk hozzá ahhoz, hogy az alapítvány a második hullámban segítségre szoruló rendezvénytechnikai szakemberek számára kiírhasson egy újabb pályázatot”

– tette hozzá Szepesi.

A pólókat és pulóvereket január 15-től lehet előrendelni, a megvásárolt termékeket február elején kezdik kipostázni.

Kapcsolódó cikkek