Rembrandt metszeteit bemutató kiállítás Kolozsváron

Rembrandt metszeteit bemutató kiállítás Kolozsváron

Rembrandt van RijnRembrandt van Rijn - A metszet művészetének a csúcsa címen nyílt kiállítás szombat este Kolozsváron az Erdély Néprajzi Múzeuma szervezésében.

A Mediafax hírügynökség tudósítósa szerint a kiállított 273 metszet egy luxemburgi magángyűjteményből származik. Ezeket a Rembrandt-metszetek restaurálásával megbízott Armand Durand francia művész készítette 1865 és 1867 között. Tudor Salagean, a Néprajzi Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, hogy az 1630 és 1650 között készült Rembrandt-metszetek a 19. századra rossz állapotba kerültek. Ezek alapján készítette el Armand Durand a Francia Nemzeti Könyvtár kérésére azokat a réz nyomólemezeket, amelyekkel a most kiállított metszetek készültek. A nyomólemezeket a párizsi Louvre múzeum őrzi. A kolozsvári kiállítás anyagában önarcképek, bibliai illusztrációk, harci jelenetek, vadászatok, női és férfi portrék, aktok és tájképek is szerepelnek. A mostani a legjelentősebb Rembrandt-gyűjtemény, amelyet valaha is kiállítottak Romániában.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondó Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter szerint a tárlat meghatározza Kolozsvár 2014-es kulturális évét. “Rembrandt talán életünkben egyszer jön el Kolozsvárra” – tette hozzá a miniszter. Kelemen Hunor a 2021-es európai kulturális fővárosi cím szempontjából is fontosnak tartotta, hogy a kolozsvári és a Kolozs megyei önkormányzat is bekapcsolódott a kiállítás szervezésébe. Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben dől el, melyik romániai város lehet Európa kulturális fővárosa. “Vallom, hogy az önkormányzatoknak támogatniuk kell az alkotási folyamatot, az értékteremtők munkáját” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. A kolozsvári tárlat két részletben tekinthető meg. Április 12. és május 10. között Rembrandt önarcképeit és bibliai illusztrációit, május 12. és június 8. között pedig az egyéb témájú metszeteit nézheti meg a közönség.