Megnyílt az Aquincumi Múzeum 120 éves történetét bemutató tárlat

Megnyílt az Aquincumi Múzeum 120 éves történetét bemutató tárlat

AquincumAz Aquincumi Múzeum 120 éves történetét mutatja be az intézmény új tárlata, amely egy pályázat munkáival kiegészítve a terület jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről is tájékoztat.

A mediterrán régiókat nem számítva Európa nagyvárosai közül Budapesten található a legnagyobb összefüggő római kori építészeti- és lelet együttes olyan értékeket őrizve, amelyek nemzetközi érdeklődésre is méltán tartanak számot” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes a tárlat pénteki megnyitóján. Csomós Miklós ismertetése szerint “a tárlat egykori tervek és az archív fotóanyagok felhasználásával dolgozza fel az elmúlt 120 év átalakítási munkáit, egy ötletpályázat alkotásain keresztül pedig egy lehetséges jövőképet is felvillant”. Felidézte, hogy a területen már az 1880-as években megkezdődtek a feltárások, a múzeum pedig nem sokkal később, 1894. május 10-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény fő látványossága akkor a római kori város feltárt központi térsége, valamint a leletanyag bemutatását szolgáló épület volt. A múzeum városszéli kirándulóhely jellege az 1968 és 1973 között végrehajtott nagyszabású romkonzerválást követően jelentősen átalakult. Ekkor állagmegóvó, értelmező helyreállítással a kor elvárásainak megfelelő szemléletű, új arculatot kapott a korábbi ásatási terület. “Az elmúlt 40 év alatt a múzeumokkal és műemléki bemutatással kapcsolatos elvárások és látogatói igények jelentősen megváltoztak. A romterület az elmúlt 20 év alatt további területtel bővült, és rajta számos, a hely tematikájához illeszkedő turisztikai attrakció létesült.

Ezek nyomán a terület mára régészeti parkká vált” – ismertette Csomós Miklós. Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója az elmúlt évek jelentősebb fejlesztései közül kiemelte a kiállítási épület bővítését, a mitológiai játszótér felépülését, a számítógépes program segítségével a múlt emlékeit megjelenítő kronoszkópok telepítését, valamint a számos virtuális élménytér kialakítását. Pálfy Sándor egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Építőművészeti Doktori Iskolájának nevében a jövő fejlesztési lehetőségeit megálmodó ötletpályázatról elmondta, a hallgatókat arra kérték, úgy gondolják újra a területet, hogy az beleilleszkedjen a fővárosi környezetbe, könnyen megközelíthető és átjárható, átlátható legyen, valamint a 21. század kihívásainak megfelelően jelenítse meg a római kori világot és életet. A most nyílt kiállításon a három legjobb pályaművet is láthatják az érdeklődők. Az intézmény a jubileumhoz kapcsolódva fotópályázatot is hirdetett, amelyre Aquincum római kori értékeit bemutató, vagy más, Magyarországon található római kori emlékeket megjelenítő képeket várnak. A kiírásra bárki, korlátlan számú képpel nevezhet, a fotókat május 12-e és augusztus 19-e között, a www.muemlekem.hu portálra kell feltölteni. A díjátadót szeptember 20-án a Kulturális Örökségi Hétvégén rendezik meg.