Indul a verseny Az év fája címért

Indul a verseny Az év fája címért

Az év fájaIndul Magyarországon Az év fája vetélkedő, amelyre bárki jelölheti kedvenc fáját az evfaja.okotars.hu oldalon június 13-ig.

Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett vetélkedőn nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A fát egyének és közösségek is jelölhetik, akár baráti társaságok, családok, iskoláscsoportok, civil szervezetek, önkormányzatok vagy vállalkozások. A jelölésnek tartalmaznia kell a fa történetét, pontos helyét, egyéb adatait és fényképet. A versenyre jelölt fákból az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12 döntőst választ, ezek közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét. A döntősök közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít – közölte a szervező az MTI-vel. A nyertes fa egészségügyi felmérésben részesül, és ha szükséges, speciális ápolásra szóló utalványt is kap.

A támogatást a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni. A verseny külön kategóriája a Hős fa, erre a címre olyan fák jelölését várják, amelyeknek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Az év fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A hazai verseny győztese jövő év elején részt vesz Az európai év fája versenyben is, amelynek győztese Az európai év fája címet nyeri el. A korábbi években két alkalommal nyerte magyar fa a megmérettetést, idén pedig a gödöllői vackor 35 ezer szavazattal lett második.