Gála a kongresszusi központban

Gála a kongresszusi központban

Nótagálát rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban június 16-án a magyar nóta ünnepnapja alkalmából. Az esemény Dankó Pista születése 160., a Rajkó Zenekar megalakulása 65. évfordulójához is kapcsolódik.

“A tervek szerint négyórás előadást tartunk rengeteg fellépővel, köztük lesz Bangó Margit, Nyári Károly és a magyar nóta szakma nagyjai” – mondta Éliás Tibor énekművész, főszervező az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint kifejtette, a magyar nóta a második világháborúig nagyon népszerű műfaj volt Magyarországon, aztán a tiltott kategóriába került, majd hungarikumnak nyilvánították, bár még ma sincs azon a helyen, amelyet megérdemelne. Hozzátette: a magyar nóta a hazai kultúra jelentős pillére, amelyre zeneszerzők építenek.

A gálán közreműködik a 65 éves Rajkó Zenekar, amelynek Érzelmek muzsikája címmel új lemeze jelenik meg. Június 14-én lesz 160 éve, hogy Dankó Pista megszületett; a cigánymuzsikus, nótaszerző kompozícióiból olyan darabok is el fognak hangzani, amelyeket eddig nem vagy alig hallhatott a közönség.

“Másodszor adjuk át a Dankó Pista-életműdíjakat. Tavaly harmincan kapták meg, ők döntenek az idei elismerésekről. A díj egy bronz Dankó-plakett” – mondta Éliás Tibor.

Reményét fejezte ki, hogy ismét sikerül a fiatalok figyelmét a magyar nóta felé irányítani és kinevelődik egy újabb generáció.