Emlékhangversenyt tartanak Bozay Attila és Durkó Zsolt zeneszerzők tiszteletére

Emlékhangversenyt tartanak Bozay Attila és Durkó Zsolt zeneszerzők tiszteletére

Emlékhangversenyt tartanak Bozay Attila Kossuth-díjas és Durkó Zsolt Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzők, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) posztumusz tagjainak emlékére vasárnap Budapesten, a Pesti Vigadó Dísztermében.

Fekete Gyula zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatával a koncertet közösen szervező Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki adásában hangsúlyozta, hogy a két zeneszerzőről kevesebb szó esik ma már, az emlékhangversenyen ritkán hallott műveik csendülnek fel. Bozaytól két Pezzo-művet hallhat a közönség Matuz István fuvolaművész közreműködésével, Durkó Zsolttól az Ornamenti című művét és zongoraversenyét adják elő Körmendi Klára fuvolaművész közreműködésével.

Hangsúlyozta: Bozay és Durkó az 1970-es években az európai fősodorba tartoztak, jegyzett európai zeneszerzők voltak. Mindketten a Zeneakadémia professzoraként zeneszerzést tanítottak.

Fekete Gyula szerint Bozay Attila rendkívül jó szakember volt, tájékozott Európa és a világ zenéjében, Farkas Ferenc zeneszerző legendás osztályába járt Ligeti Györggyel, Petrovics Emillel, valamint Kocsár Miklóssal együtt, aki csütörtökön hunyt el.

Bozay alapító tagja volt az MMA egyesületnek, Gyurkó egy évvel később csatlakozott a szervezethez. “Mindketten szenvedélyesen hittek a magyar zenében, és képesek voltak éveket áldozni az életükből azért, hogy megteremtsenek egy olyan magyar zenekultúrát, aminek máig látjuk az eredményeit” – mutatott rá Fekete Gyula.

Durkó Zsolt (1934-1997) zeneszerző, zeneszerzés tanár a nyolcvanas évektől a Magyar Rádió zenei lektoraként dolgozott, 1987-től a Magyar Zeneművészeti Társaság alapító elnökeként létrehozta a kortárs zene kimagasló rendezvényét, a Mini-Fesztivált.

A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az átalakuló magyar zenei élet meghatározó személyisége volt, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Világszövetségének elnökévé választották. 1971-ben Koussevitzky-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat kapott, majd később kétszer is Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el művészetét.

Bozay Attila (1939-1999) zeneszerző, a Zeneakadémia zeneszerzés tanára volt. 1987-től a Magyar Zeneművészeti Társaság alapító tagja és elnökségi tagja volt haláláig, valamint alapító tagja és 1991-ig elnökségi tagja volt a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, 1991-től alelnöke, majd 1992-tól 1996-ig elnöke volt a Magyar Zenei Kamarának. 1990-tól 1993-ig a Nemzeti Filharmónia igazgatójaként dolgozott. 1968-ban és 1979-ben Erkel Ferenc-díjat kapott, 1988-ban Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki, 1990-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.