Drágakövet árvereztek el

Drágakövet árvereztek el

Ritka, 102 karátos, tökéletesen tiszta fehér gyémántot árvereztek el 121 millió hongkongi dollárért, azaz 4,8 milliárd forintért egy online aukción.

A drágakövet egy neve elhallgatását kérő licitáló vette meg, az árverést a Sotheby’s a világjárvány miatt tartotta az interneten.

“A gyémántot egy 271 karátos kőből vágták ki, melyet 2018-ban fedeztek fel Kanadában”

– számolt be róla a BBC hírportálja.

Eddig mindössze hét olyan gyémántot árvereztek el, amely hasonló minőségű volt és meghaladta a 100 karátot. Ezen kívül először adtak el gyémántot online aukción.

“A japán gyűjtő, aki megnyerte a licitharcot, kisebbik lánya után Maiko Starnak nevezte el a drágakövet”

– írta közleményében a Sotheby’s kedden.

A név háterében családi hagyomány áll: tavaly ugyanez a japán gyűjtő egy másik Sotheby’s-árverésen vásárolt értékes gyémántját nagyobbik lányáról Manami Starnak nevezte el. Az eladó nem határozta meg a minimális árat, amennyiért már eladná a drágakövet.

A Sotheby’s leírása szerint “semmi sem túlzás, ami a gyémánt tisztaságát és szépségét írja le”.
Tobias Kormind online ékszerkereskedő szerint “alkalmi vétel” volt, az eladó “bátor döntése”, hogy nem szab meg minimális árat, “végül visszaütött rá”.

2017-ben egy 163 karátos gyémánttal díszített nyaklánc 33,7 millió dollárért kelt el a Christie’s genfi aukcióján. Ugyanebben az évben egy alig 19 karátos, ritka rózsaszín gyémánt 50,3 millió svájci frankért (16,8 milliárd forint) talált vevőre, ez a karátonkénti legmagasabb árverési ár a világon.

Kapcsolódó cikkek