Új kiállítóhelyet kap a komáromi Klapka György Múzeum

Új kiállítóhelyet kap a komáromi Klapka György Múzeum

Megkezdődött a komáromi Klapka György Múzeum új kiállítóhelyének kialakítása, a hajdani Méntelep főépületébe telepítik a római korral foglalkozó régészek képzésnek egy részét is. Ezt mondta el szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) hozzátette: az egy év múlva elkészülő beruházás értéke 1,4 milliárd forint. A megvalósításhoz az önkormányzat 250 millió forint pályázati támogatást kapott.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: az intézmény szakmai gyakorlati helyet biztosít az ELTE ókori régészeti tanszékének.

Az épület felújítása és korhű helyreállítása után ott látható majd a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén a rekonstrukciót, a hologramot és a 3D technikát alkalmazva mutatják be a római kori katona- és polgárváros életét.

A Klapka György Múzeum új székhelyét a Magyar Királyi Méntelep laktanyájának építették az 1900-as évek elején. Az első világháború végéig 2 millió ló volt a monarchia területén. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést.

Mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak, majd az épület lett a termelőszövetkezet központja. Később az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant.