Több mint százharmincezer látogató a Szépművészeti olasz barokk kiállításán

Több mint százharmincezer látogató a Szépművészeti olasz barokk kiállításán

Október végi megnyitása óta már több mint 130 000-en látták a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig című kiállítását, amely február 16-án különleges programokkal búcsúzik.

A Szépművészeti Múzeum nagyszabású olasz barokk tárlatának február 15-i záróestjén a múzeum BAROKK! címmel hajnalig tartó jelmezes partit hirdet, másnap pedig Ciao Caravaggio! finisszázsprogrammal, filmvetítéssel, koncerttel és hosszabbított nyitva tartással búcsúzik a különleges kiállítás – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A több mint 100 mester – mások mellett Caravaggio, Régnier, Guido Reni, Tiepolo, Canaletto és Bellotto – csaknem 140 remekművét bemutató tárlatot kiváló nemzetközi kritika fogadta, terjedelmes, pozitív kritikát közölt többek között a La Repubblica, a Neue Zürcher Zeitung, a Telegraph és a világ egyik vezető művészeti szaklapja, a Weltkunst is, amelynek lapjain a magazin által megkérdezett kritikus, Samuel Herzog az év legfontosabb kiállításának nevezte a budapesti tárlatot.

A Szépművészeti kiállítása a 17. és a 18. századi itáliai festészet uralkodó stílusáramlatait, a műfajok, technikák és témák rendkívüli gazdagságát, valamint a korszak kiemelkedő művészegyéniségeit mutatja be. A tárlaton a legtöbb művel, szám szerint kilenccel, a korszak kiemelkedő festőgéniusza, Caravaggio szerepel.

A válogatás alapját a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára nemzetközileg is nagyra becsült olasz barokk és rokokó gyűjteményének 34 főműve alkotja, amelyet tíz ország hatvanhét múzeumából Budapestre érkezett, összesen 104 remekmű egészít ki. A kölcsönző intézmények között szerepel többek között a washingtoni és a londoni National Gallery, a párizsi Louvre, a madridi Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a firenzei Uffizi, a berlini Gemäldegalerie, a drezdai Gemäldegalerie Alte Meister, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a római Galleria Borghese.