Megnyitották az országos patikanapot Tapolcán

Megnyitották az országos patikanapot Tapolcán

A racionális gyógyszerhasználat és a népegészségügyi mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 15. országos patikanap megnyitóján szerdán Tapolcán.

Hankó Zoltán hangsúlyozta: az évente megrendezett patikanapon nyit a szakma a betegek felé, akik előadásokon, szűrővizsgálatokon vehetnek részt. 

Hozzátette: az idei rendezvény középpontjában a légúti betegségek megelőzése és kezelése áll, a témában több fórumon is tájékoztatják az érintetteket egy szakmai program keretében a következő egy évben.

A kamara elnöke tolmácsolta Nyitrai Zsolt, a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott levelét, amely szerint a kormány 2010-ben megfogadta, hogy visszaadja a hivatás nívóját, ennek jegyében helyreállították a patikák gazdasági stabilitását, befejezték strukturális rendszerváltásukat. Mindez csupán a munka kezdete, a kormány tovább kíván dolgozni a szakmai szervezetekkel – tette hozzá.

Korózs Lajos (MSZP) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a szakma fontos feladata a korszerű gyógyszerek befogadási folyamatának felgyorsítása, valamint ezek hatékony eljuttatása az érintettekhez, különös tekintettel a daganatos, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkre.

Kovács Gábor, a Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke közölte, hogy egymillióan szenvednek Magyarországon valamilyen légzőszervi megbetegedésben, mintegy félmillió ember enyhébb stádiumú betegsége pedig nincs még felfedezve. Minden korszerű gyógyszer hozzáférhető e betegek számára, a tájékoztatás és a megelőzés azonban kiemelten fontos – hangsúlyozta. 

Horváth-Hutás Tamás regionális tiszti főgyógyszerész arról szólt, hogy a patikanapon a bizalmat igyekeznek erősíteni a szakemberek a betegekben, és a betegbiztonság megvalósítása a tiszti gyógyszerész kiemelt feladata. 

A beteg, a gyógyszerész és az állam közötti bizalmi háromszög nélkül elképzelhetetlen a hatékony munkavégzés – közölte.

A rendezvényhez az ország számos pontján csatlakoznak szakmai programokkal.

Tapolcán a szerda délután záruló orvos-gyógyszerész találkozón egyebek mellett a tüdőtranszplantációval, a légzésrehabilitációval és a dohányzásról leszoktatással kapcsolatos előadások hangzanak el.