fotó: davincikiallitas.hu

Lépjen be egy reneszánsz zseni elméjébe

Lépjen be egy reneszánsz zseni elméjébe

Ötszáz éve halt meg Leonardo Da Vinci, ennek apropóján, a Budapesten már megnyílt, kihagyhatatlan élményt nyújtó Da Vinci kiállítás augusztus végéig még mindig várja az érdeklődőket.

A Da Vinci kiállítást a géniusz találmányaival, festményeinek reprodukcióival már 2009-ben egyszer láthatta a nagyközönség a Király utcai galériában. Idén, Leonardo halálának évfordulójának alkalmából ismét látható a tárlat egy csipetnyi újdonsággal. Azt eddig is tudtuk, hogy a polihisztor nem csak festményei, hanem feltalálói ambíciói révén is megcsillantotta tehetségét. Technikai vívmányainak makettjeit olasz mérnökök a mester tervei alapján alkották meg, amelyek eddig nem csak nálunk, de a világ több pontján is bemutatkoztak már. Hogy miben más ez a kiállítás, milyen újdonságokat rejt magában? A választ a tárlat egyik múzeumpedagógusa, Kovács Krisztián adta meg.

Művészet és technika találkozása

A szakember úgy véli, hogy a mostani kiállítás az előzőnél jóval interaktívabb, a látogatók kipróbálhatják a kiállított eszközöket, sőt, a tárlatban elhelyezett szimulátorok segítségével életre kelthetik a lángelme eddig soha meg nem valósult elméleti koncepcióit.

„Speciális VR szemüvegek segítségével a vendégek teljes valójukkal léphetnek be a művész festményeibe, Mona Lisával együtt testközelben élvezhetik a reneszánsz ihlette terasz hangulatát, valamint megcsodálhatják az onnan eléjük táruló festői látképet”

– magyarázta a múzeumpedagógus.

Leonardo Da Vinci szobra Milánó, Olaszország, fotó: pixabay.com

Virtuális utazásuk alkalmával az utolsó vacsorán is részt vehetnek Jézus és apostolai körében, és fényt deríthetnek arra a rejtélyre, hogy valójában ki ül Jézus jobbján a grandiózus eseményen.

Lehull a lepel minden talányról

A szervezők a kiállítás koncepcióját különböző témakörök, repülés, hidraulika, hadászat, mechanika, festészet köré építették fel, úgy, mint a múzeumpedagógiai foglalkozásaikat. Az iskolás csoportok leginkább fizika és történelem ismereteiket egészíthetik ki a szervezett programok során, de lehetőségük van művészettörténeti kompetenciájukat is fejleszteni.

A diákok a tárlatban felfedik a reneszánsz fenomén rejtett szimbólumait, festészetének technikáját, személye, illetve művészete körüli titkokat. A „reneszánsz szeánsz” foglalkozás keretében belecsöppennek a korszak világába, megtudhatják hogyan éltek akkor az emberek, mit viseltek, milyen ételeket ettek. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt lehetőségük nyílik a művészi alkotásra, Leonardo egyik festményének, a Mona Liza megalkotására.

Leonardo da Vinci a rendezvényszervező

Kovács Krisztián arról beszélt, hogy a művész-feltaláló Milánóban Lodovico Sforza udvarában több megbízatást is kapott. Többek között udvari ünnepségeket kellett megrendeznie, amelyek alkalmával ő maga is szerette volna az előkelőségeket elkápráztatni.

„Bravúros mutatványokat eszelt ki, melynek segítségével az udvar színészei a levegőbe emelkedtek”

– tette hozzá.

A kiállítótérben sok fifikás gépezettel találkozhatunk, megcsodálhatjuk a kor zsenijének daruszerkezetét, tankját, robotját, légcsavarját, néhány technikai eszközt pedig mi magunk is megmozgathatunk. Például a csigás emelőszerkezetet, a golyóscsapágy rendszert vagy a lendkereket.

A kiállítás arról tanúskodik, hogy Leonardo da Vinci valóban sokoldalú tehetség volt, aki korát túlszárnyalva egyszerre volt geológus, mérnök, hadászati szakember, matematikus, fizikus, biológus, és nem utolsó sorban festőművész. Egy briliáns elme, akinek munkássága példaértékű.

És mi a kiállítás legfőbb üzenete?

„Legyen mindenki Leonardo, folyamatosan tanuljunk, képezzük magunkat, merjünk nagyokat álmodni, és valósítsuk meg álmainkat.”

–  fogalmazott Kovács Krisztián.

A kiállításról bővebb információt a honlapjukon, ide kattintva talál.

Kapcsolódó cikkek