Könyv jelent meg a kortárs képzőművészetről

Könyv jelent meg a kortárs képzőművészetről

Vajon miért a - sokszor nehezen befogadható - kortárs festmények vezetik a nemzetközi eladási listákat? - teszi fel a kérdést Martos Gábor művészeti szakíró Ilyet én is tudok - Sokmilliós művek kalapács alatt című kötete, amelyet pénteken mutattak be az Art Market Budapest kortárs művészeti vásáron.

A szerzőnek 2013-ban jelent meg ugyancsak a Typotex Kiadónál a Műkereskedelem – Egy cápa ára című könyve, amelyben a műtárgy-árverések világába vezette be az olvasót. A friss munka ennek folytatása vagy inkább ikerkötete – mondta el a kötetbemutatón Martos Gábor.

Mint hozzátette: kortárs, elsősorban absztrakt, nonfiguratív munkákat felvonultató képzőművészeti kiállításokon gyakran hallotta a látogatók szájából a lekicsinylő hangsúllyal kiejtett “ilyet én is tudok” mondatot. Érdekes módon azonban a nemzetközi műtárgypiacot mégis a 2. világháború utáni és kortárs festmények uralják, sokszor egészen irracionálisnak tűnő leütési árakat elérve.

László Zsófia, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa hasonló tapasztalatokról számolt be a kötetbemutató beszélgetésen: a kortárs kiállítások látogatói részéről gyakori reakció, hogy “mi kerül ezen ennyibe?”. Szerinte ennek oka elsősorban a magyar képzőművészeti oktatás hiányosságaira vezethetők vissza.

Emőd Péter műkereskedelmi szakújságíró elmondása szerint a kötet a laikus olvasó számára is jól érthetően elmagyarázza, mit látnak a kortárs művekben azok, akik akár dollármilliókat adnak értük, bemutatva a szóban forgó munkákat, azok szerzőit, a képek történetét.

A könyv lapjain megelevenedik többek között Willem de Kooning, Jackson Pollock, Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko alakj, és felbukkannak Kazimir Malevics, Damien Hirst, Vim Delvoye és Piero Manzoni egykor botrányosnak számító munkái.

A több száz színes és fekete-fehér illusztrációval is ellátott kötet függelékében a szerző listákba szedve közli a 2017. december 31-ig a világon 30 millió dollárnál, illetve a Magyarországon 30 millió forintnál magasabb áron leütött összes műtárgyat, továbbá a magyar és magyar származású művészeknek a világban, valamint a hazai élő művészeknek idehaza elért árverési árainak toplistáját.

Kapcsolódó cikkek