Japán és orosz balerina nyerte idén a balettvilág "Oscar-díját"

Japán és orosz balerina nyerte idén a balettvilág "Oscar-díját"

A japán Mariko Kida és az orosz Polina Szemionova kapta idén a legjobb balerinának járó Benois de la Danse-díjat. A balettvilág Oscar-díjaként emlegetett elismerést első alkalommal vehette át japán táncos.

Az Oszakában született Mariko Kida a Svéd Királyi Balett szólistája, míg a moszkvai születésű Polina Szemionova a New York-i székhelyű American Ballet Theatre prímabalerinája. A moszkvai Nagyszínházban tartott keddi díjátadót megelőző gálán a japán balerina a Svéd Királyi Balett Juliet and Romeo című produkciójából adott elő részletet. Kida 2013-ban kapta Júlia szerepét.

A Kyodo hírügynökség szerint a japán táncos négyévesen kezdett balettozni és 2000-ben, tizenhat esztendős korában megnyerte a fiatal balettművészek egyik legrangosabb nemzetközi találkozójaként számon tartott svájci Prix de Lausanne Nemzetközi Balettversenyt, mialatt Japánban járt középiskolába. Az ifjú tehetség San Franciscóban tanult balettozni és többek közt Kanadában lépett fel társulatokkal, mielőtt 2012-ben a Svéd Királyi Baletthez szerződött.

A legjobb férfiszólistának járó Benois de la Danse-díjat Herman Cornejo, az American Ballet Theatre táncosa kapta. A koreográfusok kategóriájában az orosz Alekszej Ratmanszkijt, az American Ballet Theatre művészét tüntették ki, az életműdíjat pedig Brigitte Lefevre francia balett-táncos, koreográfus és tanár vehette át.

Az Alexandre Benois (1870-1960) orosz származású francia művészről, az Orosz Balett Gyagilev alatti díszlettervezőjéről elnevezett díjat 1991-ben alapította Moszkvában orosz kezdeményezésre a Nemzetközi Táncszövetség.

A balettművészet nagyjaiból álló zsűri összetétele változó, csak az elnöke állandó: Jurij Grigorovics kiemelkedő kortárs koreográfus, a Szovjetunió népművésze. Az évente odaítélt díj a világ legkiemelkedőbb táncosainak és koreográfusainak elismerésére szolgál.

http://benois.theatre.ru/english/massmedia/news