Zsidó múzeum nyílik Marosvásárhelyen

Zsidó múzeum nyílik Marosvásárhelyen

menorah

A múzeumot az egykori Iskola, ma Aurel Filimon utcában, a zsinagóga melletti, a zsidó hitközségnek is otthont adó földszintes épületben rendezték be. A közgyűjtemény egyebek mellett tóratekercseket, könyveket, rabbiviseletet, családi fényképalbumokat, lakberendezési tárgyakat, marosvásárhelyi hírességek portréit sorakoztatja fel. Dub László hitközségi elnök a lapnak elmondta: július 15-től lesz látogatható a múzeum, amelynek berendezését Karácsony István történész, a Maros Megyei Múzeum munkatársa tervezte meg.

Belépéskor az előtérben korabeli fényképfelvételek kinagyított mása fogadja a látogatót, valamint az egykori náznánfalvi zsidó imaházból megmentett, héber feliratú deszkadarab. Mint az elnök elmondta, a budapesti zsidó múzeum kölcsönözte az értékes relikviát. A múzeum két helyiségének egyikében egy lakásbelső berendezései láthatók. Az egyik üvegtárlóban a holokauszt idején elhurcoltak tárgyai közül helyeztek el néhány darabot.

A múzeum falain felnagyított fényképek jeles marosvásárhelyi vagy Marosvásárhelyhez kötődő zsidó személyiségeket ábrázolnak, a sörgyáras Bürger Albertet, Harag György rendezőt, Antal Pál bábszínház-alapítót, Kovács György színművészt, Izsák Márton szobrászművészt, Salamon Ernő költőt és Ligeti Ernő zeneszerzőt. A múzeum külső, udvari falán az a márványtábla kapott helyet, amelyre az 1944-ben elhurcolt és meggyilkolt iskolások, tanítóik, tanáraik nevét vésték és az egykori zsidó iskola egyik osztálytermének falán volt látható.