Nem engednék a Trilógiát

Nem engednék a Trilógiát

Egy érdeklődő nézi Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2014. július 10-én, fotó: Czeglédi Zsolt/MTINem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét. Ezt mondta Debrecen polgármestere pénteken.

Kósa Lajos bejelentette, most ugyan visszaszállítják a képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank értéktár programja keretében. Arra kérik a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van. A politikus szerint ma Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely rögzítené annak feltételeit, hogy miként tud külföldi műkincseket megvenni a kormány.

Az Állami Számvevőszék véleményét is kikérték, s kiderült, a megfelelő jogszabályi háttér híján csak közbeszerzéssel lehetne ilyen eljárást lefolytatni, ami ebben az esetben nem járható út – magyarázta Kósa Lajos. Elmondta, az igazságügy-miniszter azt az utasítást kapta a kormánytól, dolgozzák ki az jogszabályt, amelynek alapján a kormány a közbeszerzés és az általános beszerzés mellőzésével vásárolhasson meg külföldi tulajdonban lévő műkincseket. Kósa Lajos szerint a tervezet a következő vagy az azt követő kormányülés elé kerül, s elfogadása esetén újra felveszik a kapcsolatot a képtulajdonosokkal, s már a konkrét árakról is tárgyalhatnak.

Munkácsy trilógia

Érdeklődők nézik a Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeum Munkácsy-termében 2014. július 10-én, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Egyébként mindenben a kölcsönszerződés szerint járnak el, ezért július 24-ig visszaszállítják a Krisztus Pilátus előtt című képet a kanadai Hamilton Művészeti Galériába – jelezte a debreceni polgármester. Az MTI érdeklődésére Kósa Lajos megerősítette: korábban is folytak tárgyalások, Halász János volt kulturális államtitkár kétszer is tárgyalt Kanadában a kép sorsáról, azonban jogszabályi háttér híján konkrét, írásos ajánlattételre nem volt felhatalmazása.