Kiosztották az idei Arany Rajzszög díjakat

Kiosztották az idei Arany Rajzszög díjakat

Pinczehelyi Sándor grafikus kapta az idei Arany Rajzszög életműdíját, míg posztumusz életműdíjjal jutalmazták Nagy András munkásságát a 16. Arany Rajzszög pályázat díjátadóján a 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában. Ezt közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Közlésük szerint az év grafikai stúdiója címet a Made by Zwoelf nyerte el.

Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat Vörös Botond kapta, míg az Arany Rajzszög szuverén tervezőgrafikai díjat Kiss József Gergely, a kulturális díjat pedig Kárpáti Tibor érdemelte ki.

Idén az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért járó Arany Rajzszög díjat Vidák Zsolt, a magyar tervezőgrafikáért járó elismerést Lőrincz Attila kapta.

Mint írják, az idén 24 neves tervezőgrafikus szavazott hét kategóriában, a pályázatra rekord mennyiségű csaknem 500 alkotás érkezett.

A 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában látható nagy hagyományokkal bíró 16. Arany Rajzszög kiállításán a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból közel 500 munkát mutatnak be november 20-ig. Ugyanitt tekinthető meg a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) “Lubalin 100”, valamint a  Vylyan Pincészet Bogyólé pályázatának legjobb alkotásaiból álló tárlat is, így a három kiállításon összesen csaknem 800 grafikai művet tekinthetnek meg az érdeklődők.

A tájékoztató idézi Lőrincz Attila tervezőgrafikust, az Arany Rajszög Társaság (ART) alapító tagját, aki a díjátadón elmondta, hogy az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át.

A tervezőgrafikus szerint az Arany Rajzszög a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés.

Mint mondta, a visszajelzések alapján azt tapasztalják, hogy az alkalmazotti grafika, a reklámgrafika mindennapokra gyakorolt hatása és művészi befolyása értékké vált a fogyasztók és felhasználók számára is. “A befektetett munkát, az alkotókat ma már a szakmán kívüliek is becsben tartják. Ez a díj azért is fontos, mert a pályázók, szűkebben a short listesek és főként a díjazottak az alkalmazotti grafika influenszerei” – magyarázta.