Hajduk Károly Don Juan lesz

Hajduk Károly Don Juan lesz

A Don Juan című darabot Kovács D. Dániel rendezésében tűzi műsorra a Vígszínház. Bertolt Brecht Moliere-átdolgozását pénteken mutatják be a Pesti Színházban, a címszerepben Hajduk Károly, Sganarelle-ként Hegedűs D. Géza látható.

 Moliere hőse, Don Juan több mint 350 éve járja a világ színpadait. Kovács D. Dániel rendező, akit a színikritikusok az idei legígéretesebb pályakezdőnek választottak, a Brecht-féle átirattal dolgozik az új előadásban – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, Don Juan figurája hosszú évszázadok óta a vakmerő és veszedelmes nőcsábász mintaképe. “A közbeszédbe mint a gyönyör határtalan élvezője ivódott be misztikus személye. Egy férfi, aki sem a menny, sem a pokol hatalmaitól el nem retten. De mi rejtőzhet a féktelen érzékiség és a kéj örökös hajszolása mögött? Vajon mi történhet e titokzatos hős utolsó napján?” – teszik fel a kérdést az előadás ismertetőjében.
    A közlemény idézi a Sganarelle-t, Don Juan hűséges szolgáját játszó Hegedűs D. Gézát, aki saját bevallása szerint nagy izgalommal várta a próbafolyamatot, többek között azért, mert látta Kovács D. Dániel korábbi munkáit, tehetséges rendezőnek tartja, kíváncsi volt rá, és örül, hogy színészként is találkozhatott vele. 
    “A másik fontos ok, hogy a címszerepet játszó Hajduk Károlyt én vettem fel a főiskolára, mint az új osztályába növendékeket kereső tanár. Már akkor biztos voltam benne, amikor kiválasztottam az akkori 900 jelentkező közül, hogy egy egészen unikális színészjelenség lesz, eddigi pályája pedig bizonyítja, hogy valóban az” – mondta, hozzátéve: örült neki, hogy a Don Juanban partnerek lehetnek. “Olyanok vagyunk az előadásban, mint a fény és az árnyék, az égi és a földi, egymást feltételező két alak.”
    Mint Hegedűs D. Géza rámutatott, Moliere a 17. századi, Brecht pedig a 20. századi drámairodalom nagy szerzője, “a két szellem találkozása, és az amúgy is nagyon tág horizontú alapmű tágítása lenyűgöző”.

“A Moliere-műben azt látjuk, hogy minden ember valami végzetet hordozó felsőbb hatalom súlya alatt éli le az életét és teljesíti be a sorsát. Brecht modern, 20. századi drámaíróként egy kicsit továbblép, és továbbgondolja, de mindezt az eredeti mű iránti nagy tisztelettel” – mondta, hozzátéve: Brecht átiratában Don Juan nem hordozza ezeket a terheket, hanem – köszönhetően a finom írói beavatkozásnak – olyan, mint a kortársunk. “A drámai próbatétel neki is megadatik, de 21. századi módon. A szabadság kiteljesedésének, az emberi morál próbatételének lehetünk tanúi, ami fantasztikus élmény.”

Mindez humorral, tragikomikus helyzetekkel, árnyaltan megrajzolt figurákkal jelenik meg – hangsúlyozta, kiemelve, hogy az előadásban olyan csodálatos partnerekkel játszanak együtt, mint Bata Éva, Bach Kata, Puzsa Patrícia, Lukács Sándor, Tahi Tóth László, Kerekes József és Karácsonyi Zoltán. A produkció látványáért Horváth Jenny felel, a mozgás Hegymegi Máté munkája, a dramaturg Bíró Bence volt.