Folytatódik az egri vár megújítása

Folytatódik az egri vár megújítása

 Eger váraFolytatódik az egri vár megújítása. a 2,1 milliárd forintos beruházás javában tartó első ütemével párhuzamosan a második ütem közbeszerzési eljárásának előkészítése is megkezdődött. Ezt jelentette ki Habis László polgármester keddi sajtótájékoztatón.

Felidézte, hogy a beruházás első ütemében egyebek mellett felújítják a látogatók elől több mint 30 éve elzárt Török-kertet, a Szép-bástyát és megújulnak a várbéli közművek is. A polgármester rámutatott: a szintén az első ütemben megépülő, a Dobó-bástya alól induló és az vár északi kapujáig tartó parkosított várfalsétány nem csak turisztikai attrakció lesz, hanem a belvárosba vezető új közlekedési útvonalat is kínál majd.

A fejlesztés második ütemében a Setét-kapu felújítása és a kazamata-rendszer rekonstrukciója, attraktívabbá tétele szerepel – tette hozzá Habis László. Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, a kazamata-rendszer felújításával a város két nagy adósságát is törleszti. Az eddig kőtárként is funkcionáló, föld alatti épületrészben kap majd helyet a török kori várépítészetet, várvédelmet bemutató interaktív tárlat és itt mutatják be Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének a valósággal való kapcsolatát feltáró kiállítást is. Ugyancsak látható lesz itt a vár 1552-es ostromának 3D-s rekonstrukciója. Az igazgató kitért arra is, hogy a program keretében megnyitják a kazamata egyik 400 éve beomlott járatát is, közvetlen bejutást biztosítva ezzel a várba a Dobó utca egyik épületéből. A vár felújításának részleteivel pénteken 16 órától egy interaktív délután keretében, különleges tárlatvezetésekkel és családi programokkal kísért eseményen is beszámolnak a szakemberek az érdeklődők számára.