A debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Templom felszentelése napján, 2019. december 28-án, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Felszentelték a debreceni Szent Háromság ortodox templomot

Felszentelték a debreceni Szent Háromság ortodox templomot

A liturgiát Márk metropolita, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora mutatta be.

A háromórás szertartás után Márk metropolita, aki oroszul méltatta az eseményt, a megjelent hívek előtt elmondta, több éven át voltak liturgiák, istentiszteletek a Késmárk utcai templomban, amely azonban eddig nem volt megszentelve, most felajánlották “ajándékként Istennek”.

A metropolita arra kérte a jelenlévőket, a jövőben jöjjenek minél többen a templomba, hiszen annak ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik felépítették, berendezték a hagymakupolás épületet.

Márk Jegorjevszkij püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó fõpapja (k) a Szentháromság Magyar Ortodox Templom felszentelésekor Debrecenben 2019. december 28-án, fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Sipos Barnabás helyi parókus ünnepi beszédében visszatekintett az elmúlt évtizedre, azt mondta, 2010 óta fokozatosan adatott meg mára az, amit elértek. Annak idején egy kétállásos garázsból alakították ki a templomot, amelynek létrehozásához a magyar államtól kétszer kaptak támogatást: 2011-ben hétmillió, idén pedig ötmillió forintot.

Debrecen önkormányzata az idén kétmillió forinttal járult hozzá az egyházközség működéséhez.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat büszke arra, amit az ortodox egyházközség létrehozott. A városban az ortodoxok a XVI. századtól jelen vannak, ám felszentelt templomuk eddig nem volt. Reményei szerint a hitélet, a közösségépítés mellett a többi egyházhoz hasonlóan csatlakoznak majd egyéb tevékenységekhez, például működtetnek szociális intézményeket is.