fotó: pixabay.com

Cirkuszi előadások várják Veszprémben

Cirkuszi előadások várják Veszprémben

Together! címmel formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között 4 ország 25 cirkuszművészének részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében.

“A VEB2023 EKF programsorozat immár a nyolcadik hónapján is túl van, és elmondható, hogy Európa Kulturális Fővárosai közül eddig a legsikeresebb”

– hangsúlyozta a Together! sorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor elmondása szerint ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján az EKF programsorozatok általában harmadával növelik a rendező városba látogatók számát. Veszprém és térsége azonban idén 92 százalékkal több belföldi és 56 százalékkal több külföldi vendéget fogadott eddig – jegyezte meg, majd kiemelte, a VEB2023 EKF programsorozat tágabb értelemben gondol a kultúrára. A szervezők szerint ide tartozik minden, ami a közösség építését szolgáló tevékenység: a művészetek mellett a gasztronómia vagy az olyan infrastrukturális beruházások, amelyek a jövőben közösségi találkozópontként tudnak működni.

“A hátralévő hónapok rendezvényei is azt célozzák, hogy minél több olyan programelem jöjjön létre, amely ökológiai és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul”

– emelte ki Navracsics Tibor.

Gallyas Veronika, az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetője hozzátette, a Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét az adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre.

A veszprémi sorozat nemzetközi csapatában a magyar művészek mellett részt vesznek a Kijevi Cirkuszakadémia művészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében, a művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulouse-i cirkuszegyetem drámatanára, színész és színházi rendező vezeti. A Together! cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. A Jutasi úti lakótelep ad otthont az Eleven Cirkuszi Múzeumnak, szeptember 23-án pedig Veszprém belvárosában tartják a Nagy Finálét.

Mind a négy előadás köztéren valósul meg, nyilvános próbák, majd esti fellépések formájában, amelyeket a járókelőket bevonó aktivitások kísérnek, a közönség így tanúja vagy akár résztvevője lehet a művészi alkotásnak.

“A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat”

– mondta el Gallyas Veronika.

Kapcsolódó cikkek