Gazdag nyár gyerekeknek

A finiséhez érkezett nyári vakációban a nyár örömeit mintegy 1,2 millió iskolás gyerek élvezheti, felügyeletük, ellátásuk a helyi önkormányzatok feladata, mégis több százezerre tehető a "kulcsos gyerekek" száma, akik szüleik munkahelyi elfoglaltsága miatt napközben egyedül maradnak. Ezt állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

Sok esetben a szülők is okolhatók érte, hogy gyermekük magára maradva tölti napjait, ugyanis kötelességük lenne az önkormányzatnál kérni a gondoskodást, de nem élnek e lehetőséggel – összegzi a civil szervezet tapasztalatait Keszei Sándor. “A szülők gyakran nem is tudnak e kötelezettségükről, vagy hibás szemlélet alapján egyszerűen röstellik, hogy kilincselni kényszerülnek a hivatalnál gyermekük érdekében”. Az önkormányzatok egy része különféle vonzó programok szervezésével igyekszik tartalmassá tenni a szünidőt a fiataloknak, például összességében 250 000 gyerek táboroztatását finanszírozzák, más részük anyagi nehézségekre hivatkozva elhárítja magától a gondoskodás kötelezettségét – utalt rá az elnök. Kézenfekvő lenne például a szabadidő eltöltésére, a megoldatlan nyári gyerekétkeztetés megszervezésére a nyárra bezárt iskolák kapuit megnyitni, az iskolai konyhákat működtetni. Mindezekhez – az elnök álláspontja szerint – jogszabály-módosításra is szükség lenne. Elsősorban a hátrányos helyzetű családok gyerekeit célba vevő Erzsébet-tábor pályázatok jóvoltából az idén ötvenötezer fiatal üdülhet a Balaton mellett. Majthényi László, a programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára az MTI-nek elmondta, az általános és tematikus táborokban minimális önerő befizetése mellett több tízezer gyermek testi, lelki fejlődését egyengetik. A táborozások során kiválasztanak valamilyen tulajdonsága alapján tehetségesnek bizonyuló száz gyerekeket, akiket aztán az Erzsébet Talentum Program jóvoltából felkarolnak, jó képességeik kibontakoztatását segítik, figyelemmel kísérik. Ily módon is törekszik az állam a szociális a társadalmi szolidaritás nevében a nehéz sorsú fiatalok helyzetbe kerülését előmozdítani.

Az MTI tudósítói a gyerekeknek hasznos nyári elfoglaltságokat nyújtó, önkormányzatok, civil szervezetek szervezésében megvalósuló programokból, az étkeztetést megoldó ötletekből gyűjtöttek össze másoknak is követésre javasolható példákat.


A Pécsi Kulturális Központ az önkormányzat támogatásával nyári napközit kínál a gyerekeknek, ami az étkeztetéssel együtt heti 15-20 ezer forintba kerül. Horzsa Gábor, a központ vezetője elmondta: már reggel hat órától fogadják a kicsiket, naponta túrázni viszik őket, az állatkertet, a múzeumokat látogatják és több más programot szerveznek. Pécsett egyébként több magánszolgáltató is vigyáz a 14 éven aluli tanulókra, hogy a céltalan csellengés helyett tartalmassá tegyék idejüket – a szülők megnyugtatására is.


A soproni önkormányzat az idén 11,8 millió forintot különített el a gyermekek nyári felügyeletének költségeire. A napköziket forgó rendszerben szervezik, ami abból áll, hogy a város állami fenntartású intézményei kétévente adják át egymásnak az ellátási feladatokat. Az idén a Lackner Kristóf Általános Iskolán van a sor, ahová a nyárra 240 gyereket írattak be. Gál Mihályné igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a gyerekek több program közül választhatnak, amelyben például erdei kirándulás, Fertő-tavi hajókázás, mozi, kenyérgyári látogatás szerepel és sportolni is lehet. A napközi ingyenes, de a napi háromszori étkezésért csak azoknak nem kell fizetni, akik szociális helyzetük miatt év közben is térítésmentesen esznek. Az étkezés díja egyébként egy napra 370 forint.


A Fejér megyei Csákváron népszerű az önkormányzat és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület szervezte hétfőtől péntekig tartó tábor, ahol az idén 100 gyerek a magyar történelemmel ismerkedik játékos formában. Katonáné Venguszt Beatrix független polgármester tájékoztatása szerint pedagógusok, önkéntes szülők jóvoltából a fiúk időutazáson a három részre szakadt ország idején használt fegyverekkel, török haditechnikával ismerkedhetnek, a lányok a középkor öltözködésébe pillanthatnak be és a török hastáncot is megtanulhatják.

Veszprémben az önkormányzat támogatásával kedvezményes nyári napközi táboron kívül az utcai szociális munkások karolják fel a felügyelet nélkül maradt őgyelgő gyerekeket. Horváthné Kecskés Diána, a Családsegítő Szolgálat vezetője az MTI-nek elmondta, egy pincehelyiséget rendeztek be, ahol a fiatalok játszhatnak, beszélgethetnek. Egyre többen visszajárnak ide, mert jól érzik magukat a közösségben.

Érden reggelente külön autóbusz gyűjti össze a nyári napközis táborba járó 120 gyereket. Sárközi Márta tankerületi igazgató elmondta, az önkormányzat 6 millió forintot költ a “gyermekmegőrzésre”, a szülőknek csak a szokásos menzai árakat kell megfizetniük. 

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat és a civil adományozók jóvoltából 900 rászoruló kisiskolás részesülhet nyáron napi étkezésben. A családok az önkormányzati tulajdonú Hód-Menza Nonprofit Kft. telephelyeiről ételhordóban vihetik haza a meleg ételt, de a napközi tábor 120 gyereke ingyen lakhat jól naponta háromszor.