Tucatnyi filmtörténeti klasszikus a második Egri Klasszikus Film Maratonon

Tucatnyi filmtörténeti klasszikus a második Egri Klasszikus Film Maratonon

A magyar és egyetemes film- és filmzenetörténet tucatnyi kultikus alkotása, több közönségtalálkozó és egy cseh nap is szerepel a második Egri Klasszikus Film Maraton programjában. Ezt mondta a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón, Egerben.

Ráduly György a Budapesti Klasszikus Film Maraton filmtörténeti körsétájának esszenciájaként jellemezte a szeptember 6-10. között zajló egri programot. Aláhúzta: a műsorterv összeállításakor törekedtek arra, hogy minden alkotásnak legyen magyar vonatkozása.
Az intézmény kiemelt feladata restaurálni a magyar filmörökség darabjait, amelyeket így a kor elvárásainak megfelelő, kiváló minőségben lehet levetíteni – emelte ki.

“Fantasztikus alkotások ezek, melyeket nem csak születésük korában, hanem napjainkban is fontos megismerniük a fiataloknak”

– fogalmazott, megjegyezve, hogy nekik is fontos tisztában lenniük azzal: “óriások vállán ülünk és csak úgy tudunk előre haladni, ha múltbeli értékeinkkel tisztában vagyunk”.

Eger büszke lehet filmszínházára és arra is, hogy az 1910-es évek elején itt forgatták az első 1000 méternél hosszabb filmet, amely filmtörténeti mérföldkőnek számított – emlékeztetett Ráduly György.

Habis László polgármester közölte: céljuk, hogy Eger a magyar filmművészet meghatározó városa legyen. Kiemelte, hogy a filmmaraton egyedüli vidéki helyszínét Eger adja. A programkínálat pedig idén is párját ritkító – fogalmazott, hozzátéve, hogy megítélése szerint ezek az alkotások részét képezik az általános műveltségnek.

Martonné Adler Ildikó alpolgármester szerint filmes hagyományai Egert kötelezik a filmmaraton megrendezésére. Az idei tematika homlokterében a filmzene áll – jelezte, hozzátéve, hogy szeptember 8-án, vasárnap a Sörgyári capriccio bemutatásához kötődően egy cseh napot is szerveznek az Uránia Mozi melletti másik helyszínen, a Kepes Intézet előtt.

Hangsúlyozta: a négyes együttműködésben, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, az Agria Film Kft., az Eszterházy Károly Egyetem és az önkormányzat összefogásával megvalósuló eseménysorozat mára szervesen beépült a város kulturális életébe.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese a sajtótájékoztatón rámutatott: a műsor összeállításában az intézmény tanárai is részt vettek, sőt, több oktatójuk a bemutatott filmek alkotói stábját is erősíti.

Kapcsolódó cikkek