forrás: pixabay.com

Megkezdődött a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál

Megkezdődött a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál

Mintegy száz film és koncertek is várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program szervezésében június 7. és 10. között megrendezett fesztivál megnyitóján Can Togay, az Európa Kulturális Fővárosa Program művészeti és kreatív főtanácsadója felidézte, hogy négy évvel ezelőtt merült fel a fesztivál ötlete, és idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Csáki Attila fesztiváligazgató a nemzeti filmgyártás éves mustrájának, a film ünnepének nevezte a fesztivált. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a kultúrát a közösségépítés és erősítés eszközének nevezte, az év legfontosabb filmes szemléjét pedig a találkozások lehetséges terepének.

Káel Csaba filmügyi biztos köszönetét fejezte ki, hogy a régió és a város évek óta befogadja a fesztivált.

“Európában a magyar filmgyártás London után a második legerősebb, ezt igyekeznek tovább erősíteni a filmes szakemberek”

– mondta.

A bemutatandó száz alkotás jól reprezentálja, hogy milyen gazdag a magyar filmvilág.

“Az identitásunk kulcsa a saját magunkról szóló film, hiszen ez adja tovább a jövő nemzedékének az előző korok tudását”

– fogalmazott.

A nyitóvetítésen Kemény Dénes és legendás vízilabdásai részvételével, Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című dokumentumfilmjét mutatták be.

A fesztivál második napján, csütörtökön a füredi Balaton moziban Csoma Sándor, Erőss Zsolt hegymászó történetét feldolgozó Magasságok és mélységek című filmje szerepel a műsorban, a vetítés után az alkotók részvételével közönségtalálkozót tartanak. Ugyanaznap este Veszprémben, az újonnan nyílt Foton udvarban Járai Márk – a Halott Pénz énekese – ad szólókoncertet. Csütörtökön Balatonalmádiban a tavalyi legnézettebb magyar film, a Nyugati nyaralás férfi főszereplőjével, Mészáros Mátéval lesz gasztroprogram a Kerekes Pincében, majd este a film vetítése után a Szentháromság téren közönségtalálkozó. Pénteken délután a füredi Balaton moziban a Blokád című filmet követő beszélgetésen részt vesz Tősér Ádám rendező, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lajos Tamás producer, ifj. Vidnyánszky Attila, a film főszereplője, valamint Kónya Imre volt belügyminiszter. Veszprémben a Fotonban pénteken és szombaton a Szíház-és Filmművészeti Egyetem mutatkozik be, az 1960-as évektől napjainkig. Balatonalmádi strandján pénteken Dombrovszky Linda rendezésében Petőfi Sándor komikus eposzát, A helység kalapácsának western- és eastern-világban játszódó különleges műfajparódiáját láthatja a közönség, a vetítést követően az alkotókkal lesz beszélgetés. Este a veszprémi Fotonban a Mellékszereplők című alkotás vetítése után a nézők Sopsits Árpád rendezővel és a női főszereplővel, Farkas Franciskával találkozhatnak. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a Hangvillában lesz látható, utána itt is lesz közönségtalálkozó.

Ugyanitt vetítik péntek este 10 órától a számos díjat nyert Larry című filmet. A közönségtalálkozón részt vesz Bernáth Szilárd rendező, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs színész. Később az Óváros téren a Psycho Mutants, az Európa Kiadó zenekarok és Dj Kanada Káosz szórakoztatja a közönséget.

Balatonfüreden a Partitúra Galériában minden nap 15 órától megtekinthető Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, Bojkovszky Béla fénymesternek 1960 és 1971 között írt leveleiből összeállított kiállítása. A tárlatban minden nap 16 órától Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmjét láthatják a látogatók. A közönség idén is leadhatja szavazatát az általa legjobbnak tartott filmre június 10-ig a fesztivál honlapján. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíj és a Magyar Mozgókép Díjak átadása szombat este lesz a veszprémi Petőfi Színházban.

Kapcsolódó cikkek