Megjelent az idei első támogatott dokumentum- és ismeretterjesztő filmek listája

Megjelent az idei első támogatott dokumentum- és ismeretterjesztő filmek listája

Megjelent a 2014-es Ember Judit- és Kollányi Ágoston-pályázat idei első fordulóiban támogatást elnyert 15 dokumentumfilm és 15 ismeretterjesztő film listája a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának honlapján. A Médiatanács pályázati forrásából világháborús témájú dokumentumfilmek, portrék és természeti kincseket bemutató alkotások készülnek. Ezt közölte az NMHH kedden az MTI-vel.

Portréfilm készül Herman Ottó és Béres József életéről, valamint lesznek az első és második világháborúra emlékező dokumentumfilmes alkotások is.

A Médiatanács elbírálta a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Ember Judit- és Kollányi Ágoston-pályázatára érkezett beadványokat, annak keretében dokumentumfilmekre 115,2 millió forintot, ismeretterjesztő filmekre 101,6 millió forintot ítéltek meg. A nyertes dokumentumfilmeket 2015. április 30-áig, az ismeretterjesztő filmeket 2015. június 30-áig kell elkészíteni, ezeket azután a közszolgálati televíziók mutatják be először szándéknyilatkozatuk alapján.

A dokumentumfilmes pályázat révén több film is készül háborús témában. Az első világháború 100. évfordulója alkalmából egy 52 perces filmből ismerhetik meg a nézők a világháború egyik legkegyetlenebb vérengzését, a köröstárkányi mészárlást – tartalmazza a közlemény.

Dokumentumfilmet forgatnak a szardíniai Asinara börtönsziget 100 évvel ezelőtt működő lágereinek feltárásáról is, a filmet a Spektrum TV-n láthatják majd a nézők. Készül film a vajdasági második világháborús eseményekről és Budapest 1944-45-ös ostromáról.

Mint írták, Varga Ágota rendező a nagysikerű Szemünk fénye című dokumentumfilmjének folytatását forgatja, amelynek főszereplője egy 9 éves kisfiú, akinek az a sors adatott, hogy idejekorán felelősséget kell vállalnia vak szüleiért.

A közlemény szerint Szanyi Gyöngyi legújabb filmjében olyan sikeres magyar kisvállalkozókat mutat be, mint Stéberl András, a híres gyulai kolbász megálmodója, aki az 1935-ös brüsszeli expóról aranyéremmel tért haza, vagy Markovits Mariska és Dékáni András, akiknek a halasicsipke-kollekciójuk nagydíjat kapott 1904-ben Saint Louis-ban.

Dokumentumfilmen láthatjuk majd a Szimfónia Program néven futó zenepedagógiai módszert, a magyarpolányi passiójáték történetét, Pilinszky János életét, valamint a Csík zenekart. Birodalmi áldozatok – áldozatbirodalmak címmel három művész – az orosz Vlagyimir Szorokin, az észt Juku-Kalle Raid és Jankovics Marcell – munkásságán és élményanyagán keresztül mutatják be az elnyomó hatalmak összeomlásának történetét.

Átfogó film készül a ’90-es évek alvilági figuráiról, az “olajozásról”, a robbantásokról. Láthatunk majd filmet a nők meghódításának tudományát oktató mozgalomról, a bajor királyi család magyar történelmi kapcsolatairól, valamint Jeretzián Györgyről, aki a világháború végéig közel 400 zsidó életét mentette meg.

A Kollányi Ágoston-pályázat révén készül film többek között az 1912-ben megalakult Magyar Cserkészszövetségről, Róth Miksa üvegfestő életéről, Pozsony magyar kulturális arculatáról és emlékeiről, a szénbányászat történetéről az észak-magyarországi régióban és a Szent László nevét viselő erdélyi és székelyföldi helyszínekről. Ismeretterjesztő filmet forgatnak a Béres-csepp feltalálójának, Béres Józsefnek a hosszú és küzdelmes életútjáról, Árpád-házi Szent Erzsébetről és minden idők legnagyobb magyar természettudósáról, Herman Ottóról.

Az állatvilág után az idegenhonos növényvilág terjedésének bemutatásával folytatódik Mosonyi Szabolcs természetfilmje, a Csendes gyarmatosítók, de készül ismeretterjesztő film a parlagi sasfiókákról, a piócák bűvös gyógyerejét kihasználó nadályterápiáról, az ősi szőlőmetszésről és a magyarországi kutatás-fejlesztés aktuális kutatásairól és eredményeiről is.

A kolozsvári Házsongárdi temető sírkövei között rejlő emberi történeteket is feldolgoznak majd, és filmet forgatnak a XX. század elején az Újvilágban munkát vállaló korabeli magyarság életét jelképező Bagu-házakról annak apropóján, hogy 2015-ben egy ilyen házat építenek fel virtuálisan a szentendrei skanzenben.

A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A médiatanács az Ember Judit-pályázatokon eddig 124 dokumentumfilmet támogatott összesen közel 970 millió forinttal, a Kollányi Ágoston-pályázatokon pedig 96 ismeretterjesztő film nyert összesen 767,3 millió forintot.