Ma kezdődik a IV. Magyar Világtalálkozó

A Bosnyák téri Páduai Szent Antal-templomban tartandó istentisztelettel veszi ma kezdetét a IV. Magyar Világtalálkozó, amelynek programjai jövő vasárnapig a főváros mellett Szegeden és Ópusztaszeren várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat első napján Nemzetközi Művészeti Találkozót rendeznek Szegeden, a Feketesas Szalonban. A találkozó hivatalos megnyitója hétfő este lesz Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a Világ Magyarságáért közéleti és művészeti díjakat, az Összefogás a Magyarságért Díjat, valamint a Tiszteletbeli Magyar címet adják át gálaest keretébe.

Az idei találkozó díszvendége Kárpátalja, emblémája pedig a Lelle nevű puli plüssfigura, amely jelképesen a világ magyarságának “összetereléséről” gondoskodik.

A programok egyik legfontosabb helyszíne a hatezer négyzetméteren felépített Világfalu lesz a Syma Rendezvényközpontban május 23. és 25. között. A Világfaluban jurtasátrak mellett a Magyar Értékek utcája, a Találmányok tere, a Gyógyító övezet és a Kézműves sor várja a látogatókat. A Világklub pavilonban pedig ott lesznek a külhoni klubok képviselői többek között Amerikából, Brazíliából, Svédországból, Svájcból és Franciaországból.

A nagyszínpadon a népzenétől az operetten át a könnyűzenéig minden műfaj helyet kap. Fellép többek között Balázs Fecó, Mága Zoltán, Varga Miklós és Vastag Csaba. Az Ezer torokból a legnépszerűbb tíz magyar népdal című programon a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola kórusa és neves népdalénekesek közreműködésével a legnépszerűbb népdalokat énekelhetik el a látogatók. Itt rendezik meg a Világtalálkozó Szépe versenyt is.

A program részeként szakmai konferenciát is tartanak a Duna Palotában május 22-én A nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében címmel. A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban május 20-án Gyere haza, várunk! címmel Európai Ifjúsági Napot tartanak. Az egész napos rendezvény egy konferenciával kezdődik, amelynek célja, hogy szellemi hidat építsen a határainkon túl és azon belül élő magyarok között. A Nemzeti Összetartozás Emlékművénél ünnepséget tartanak, amelyen fellép mások mellett Varga Miklós is, majd gálaműsorral folytatódik az esemény, amelyet a Magyar Vista Social Club fellépése zár.

Az esemény részletes programja a www.vilagtalalkozo.hu oldalon olvasható.