Filmekkel és előadásokkal emlékezik az 1956-os forradalomra a Vígszínház társulata

Filmekkel és előadásokkal emlékezik az 1956-os forradalomra a Vígszínház társulata

Kapás Dezső novelláiból készült kisfilmek láthatók október 23-án, vasárnap a Pesti Színház előadásában, amellyel a Vígszínház társulata az 1956-os forradalomra emlékezik. A Vígszínház nagyszínpadán délután Kézdi-Kovács Zsolt Az a nap a miénk című filmje, a Házi Színpadon a Szökés című produkció látható a forradalom 60. évfordulóján.

Mint a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében felidézik, a Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, itt forgatta kisfilmjeit Eszenyi Enikő színész-rendező, a színház igazgatója Kapás Dezső novelláiból. A kisfilmek először október 23-án este a Pesti Színház Kapás Dezső: Papírkosár címmel meghirdetett előadásában láthatók, később pedig online is megtekinthetők.

A közleményben felidézik, hogy Eszenyi Enikő régi álma volt, hogy kisfilmeket rendezzen mestere, Kapás Dezső, a Vígszínház egykori rendezője és a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás tanára novelláiból. A filmekben a Vígszínház művészei láthatók, az operatőr Táborosi András volt. A körúti színház asztalosműhelye délutánonként filmstúdióvá alakult – felavatták a Várkonyi Zoltán ideiglenes filmstúdiót – itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei.

A közleményben Eszenyi Enikőt idézik, aki kiemelte, hogy ne akciófilmet várjanak a nézők, hiszen monológokról van szó, a nyolcéves ifjabb Szerencsés István úttörő szemszögéből látjuk az ötvenes éveket és Rákosi Mátyást. Kapás Dezső Papírkosár című novelláskötetében humorral kevert lírával mesél gyermekkori emlékeiről – tette hozzá a rendező.

Mint elmondta, a vasárnapi estre Kapás Dezső két tanítványát, Hegedűs D. Gézát és Gálffi Lászlót kérte fel, mellettük Börcsök Enikő is látható az előadásban.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja.

A Vígszínházban Kézdi-Kovács Zsolt 2002-es dokumentumfilmjét vetítik délután a Vígmozi programjaként. Az alkotás az 1956-os forradalom első napjának személyes emlékeit dolgozta fel. A filmben 130 egykori egyetemi hallgató, köztük neves művészek beszélnek arról, hogy hogyan élték meg fiatalon az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A filmben olyan jeles művészek tűnnek fel, mint Törőcsik Mari, Harkányi Endre, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Angyal Mária.

A Házi Színpadon A szökés látható Orosz Ákos előadásában. Egy ember története az ötvenes évekből, akit 21 évesen egyik napról a másikra politikai okok miatt elfogtak, elítéltek és bebörtönöztek, de ő a jeges áradó Dunán átúszva hazaszökött várandós szerelméhez. Gérecz Attilát, a fiatal szökevényt elkapták, és ismét bebörtönözték, 1956. október 30-án szabadult. Szinte azonnal beállt az utcai szabadságharcosok közé. Néhány nap múlva egy T34-es szovjet harckocsiból leadott gépfegyversorozat ölte meg a Klauzál téren. Gérecz Attila költő a forradalom hősi halottja lett.

Az október 23-i programok egységesen 300 forintért tekinthetők meg a Vígszínházban, a Pesti Színházban és a Házi Színpadon is.

Kapcsolódó cikkek