Csütörtöktől a mozikban a Már megint lakótársat keresünk című film

Csütörtöktől a mozikban a Már megint lakótársat keresünk című film

Már megint lakótársat keresünkCédric Klapisch francia filmrendező a korábbi epizódoknál fordulatosabb harmadik résszel zárta le az egykori cserediákokról szóló trilógiáját. A Már megint lakótársat keresünk című romantikus vígjátékot Romain Duris és Audrey Tautou főszereplésével a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) forgalmazásában csütörtöktől vetítik a hazai mozikban.

Amikor Cédric Klapisch 2002-ben kezdő színészekkel (Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile de France) leforgatta az európai cserediákokról szóló Lakótársat keresünk című vígjátékát, még nem gondolta, hogy a film egy 12 évet felölelő trilógia első része lesz. Annak ellenére nem, hogy az azóta világsztárokká lett színészek azonnal szerették volna a folytatást. Két évvel később érezte először úgy, hogy szívesen viszontlátná a szereplőit egy folytatásban. A Még mindig lakótársat keresünk (2005) befejezése után rögtön elhatározta, hogy elkészíti a harmadik részt is, de azért várt vele, hogy a szereplők érettebbé váljanak. A Már megint lakótársat keresünk című harmadik részben a 40 éves Xavier (Romain Duris) még mindig nem találja a helyét a világban, ám már két gyermek elvált apjaként sokkal felelősségteljesebben viselkedik. A bonyolultabb helyzetekkel teli történetet Klapisch nem a színészei életéről mintázta, de szándékosan megvárta, hogy Romain Durisnak – akivel hetedik alkalommal dolgozott együtt – az életben is megszülessenek a gyermekei, mielőtt apaként eljátssza Xaviert. “Tudtam, hogy nem ugyanúgy játszott volna, ha még nem lennének gyerekei. Romain meglehetősen ösztönös színész, sokkal hitelesebben játszik olyan dolgokat, amelyeket maga is megtapasztalt az életben” – mondta a rendező Párizsban, az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

A trilógia arról az európai fiatal generációról szól, amely már a globalizálódó világban nőtt fel, lételeme az utazás és nem jelent problémát számára más kultúrájú emberekkel kommunikálni. A harmadik rész viszont már nem Európában, hanem New Yorkban játszódik, ami Klapisch számára még mindig sokkal inkább a világ fővárosa, mint a feltörekvő Kína vagy a kozmopolita London és Párizs. “New Yorkban keverednek a leginkább a kultúrák és a nyelvek, itt volt érdemes olyan fiatalokról beszélni, aki megállás nélkül utaznak a világban” – hangsúlyozta a rendező, aki egyébként az amerikai nagyvárosban végezte el a filmes iskolát, ezért is szeretett volna ott forgatni. Klapisch meggyőződése, hogy érett emberként sem kell feladnunk ifjonti szenvedélyeinket, a nagy eszmékbe vagy a szerelembe vetett hitünket, de már másképpen élünk és szeretünk, mint fiatalabb korunkban. “A szerelmet fiatalon tündérmesének hisszük, és amikor megértjük, hogy nem az, akkor képesek vagyunk azt gondolni, hogy a szerelem nem is létezik. Pedig nem a szerelem, hanem a tündérmese volt a hazugság” – jegyezte meg. A rendező szerint azonban az érettséggel a dolgok nem válnak egyszerűbbé. “Xavier az előző két részben azt hitte magáról, hogy egyszerű ember, de valójában nem volt az.

Nem volt hozzászokva a dolgokhoz és ezért bonyolultan viselkedett. Ebben a részben már tényleg nagyon bonyolult helyzetekbe kerül, de jó képessége van az összetett helyzetek kezeléshez, s a film végére megérti, hogy a bonyolultság inkább pozitív dolog, nemcsak negatívumokkal jár együtt. Nekem sem tetszik, ha az emberek élete egyszerű, mert az általában unalmas”. Audrey Tautou harmadik alkalommal játssza Martine-t, a főhős Xavier korábbi és visszatérő barátnőjét. Örömmel mondott igent az újbóli felkérésére még a forgatókönyv elolvasása előtt. Utána pedig kellemes meglepetésnek tartotta, hogy a figurája milyen sokat gazdagodott az előző részekhez képest. “Az idő múlásával érettebb és jobb ember lett Martine-ból. Érettebb, mint Xavier vagy Isabelle. Jó irányba fejlődött, lenyugodott, már kevésbé szélsőséges és impulzív. Ugyanakkor megőrizte az ellentmondásait, az ügyetlenségeit, a képzelőerejét. Ez az, amit nagyon szeretek benne. Imádom Martine-t, és szerintem akár egy teljes film főhőse is lehetne. Egyszerre elveszett és vagány, folyton kételkedik és közben nagyon őszinte” – mondta az MTI-nek Párizsban a színésznő. Audrey Tautou és Romain Duris négy közös filmjükből háromban szerelmes párt alkottak, a kortárs francia filmművészet emblematikus párjának számítanak.

Az életben pedig nagyon jó barátok. “Romain fantasztikus színész, ugyanolyan örömmel és lelkesedéssel játszik, mint 12 éve. A viszonyunk emiatt azóta semmit sem változott, nagyon szeretünk együtt dolgozni. Mindketten szeretünk kísérletezni, javaslatokkal élni, komolyan venni a dolgunkat. Úgy gondoljunk, hogy a filmkészítés csapatmunka, nagyon jól érezzük magunkat együtt munka közben” – hangsúlyozta a színésznő. Klapisch ajándéknak tartja az élettől, hogy a trilógia időközben világsztárrá lett főszereplőit az elmúlt 12 évben közelről láthatta felnőni, éretté színészekké válni. “Megtapaszthattam, hogy mostanra sokkal jobb színészekké váltak, mint az elején voltak. Egyrészt megmaradt közöttünk a régi szoros viszony, miközben látom, hogy mennyit fejlődtek” – mondta. Klapisch egyik legfőbb rendezői módszere, komoly dolgokról szólni könnyed hangvételben. “Szerintem ez a legmegfelelőbb mód az életről beszélni. Az igaz és egyértelmű dolgoknak megmutatni a komikus oldalát” – vallja a rendező, aki még nem tudja, hogy esetleg tíz év múlva lesz-e kedve egy negyedik részt is forgatni. A nézők lelkesedését látva (az első két epizódot 6 millióan nézték meg világszerte), nem tartja elképzelhetetlennek, de egyelőre befejezettnek tekinti a trilógiát.