Ki is vagy valójában? Hitek és tévhitek

Ki is vagy valójában? Hitek és tévhitek

Végre született egy olyan könyv, amely a genetikától a pszichológiáig elmagyarázza nekünk, miért viselkedünk úgy a mindennapokban, ahogy. Vajon eleve elrendelt dolgokról van szó vagy változtathatunk rajta?

Az emberek általában szeretik a viselkedéssel, illetve a pszichológiával foglalkozó könyveket. Nem mindenki teheti meg, hogy hetente beüljön egy pszichológus bőrfoteles, virággal teletűzdelt álomszobájába és elmondja mi bántja, mi foglalkoztatja, vagy éppen mire keresi a megoldást. Ezért olyan népszerűek manapság a részemről csak „megmondó” könyvnek nevezett sikerírások. Sok ilyet olvasunk, és sok ilyet olvastam már én is. Akkor, abban a pillanatban éreztem is, hogy tudok változtatni az életemen, hogy milyen jó tanácsokat adtak, és hogy most már minden másképp lesz… aztán nem változott semmi. De most elkészült egy olyan könyv, amely nem megmondja, hogy hogyan éljünk, hanem megmagyarázza, hogy miért élünk így.

A Belső utakon című műben olyan neves szakemberek írnak az emberi élet alakulásáról, mint Prof. Dr. Bagdy Emőke, Dr. Czeizel Endre vagy éppen Dr. Csernus Imre a mai pszichoterápia magyarországi úttörője. Ebből a könyvből nem azt tudhatjuk meg, hogy hogyan alakítsuk másképp az életünket, hanem azt, hogy miért alakulnak, illetve alakultak így a dolgok az életünkben. A genetikai adottságaink labirintusa vagy éppen a gyermekkorunkban elszenvedett sérelmek. Testünk fizikai jelzései, amelyek betegségekben nyilvánulnak meg mind-mind olyan dolgok, amelyeket mindennap átélünk. A könyv segítsével viszont meg is értjük őket. És már nem az lesz az elsődleges, hogy gyorsan megoldjunk minden problémát, hanem hogy szépen lassan megértsük testünk jelzéseit, viselkedésünk mondanivalóját. És ha már megértettük, akkor könnyebben tudunk rajta változtatni. Vagy egyszerűen csak egy idő után jobban tudjuk kontrollálni életünket. Ez a könyv megtanít minket a dolgok mögé látni, és érteni. Nem pedig „csak” érezni. És ami az egyik legfontosabb tényező, hogy nem „brit tudósok kutatásai alapján”, hanem a Magyarországon élő, „velünk együtt élő” szakemberek szájából hallhatjuk, miért is vagyunk olyanok, amilyenek. Nők, férfiak, gyerekek, felnőttek, betegek, egészségesek, magyarok, emberek.

Kiss Dia

Kapcsolódó cikkek