Internet, rock and roll, világvége

Internet, rock and roll, világvége

Hogy mi köti össze ezt a három látszólag teljesen különálló dolgot? Az elsőkönyves amerikai író, Matthew Jarpe, cyber-punk regénye a Szabadesés Rádió.

A világot az elmúlt évtizedekben alapjaiban változtatta meg az információáramlás robbanásszerű fejlődése. Az internet behálózza lassan a föld minden pontját, az újdonságok, adatok fénysebességgel száguldják körül bolygónkat.Nem kell különösebben sok képzelőerő, hogy beleéljük magunkat a Szabadesés Rádióban ábrázolt nem is oly távoli jövőbe.

2030-at írunk. A föld lassanként egyetlen szupernemzetbe tömörül, többek között egy őrült zseni Walter Cheeseman, már-már korlátlan befolyásának köszönhetően. A világhálón egy önszerveződő mesterséges intelligencia, a Bitragadozó, garázdálkodik abszolút kontrollal kecsegtetve bárkit aki az irányítása alá tudja hajtani.

Nem túl biztató kilátások. Ebben a kaotikus állapotban a világ megmentése két emberre hárul. Joggal képzel most mindenki maga elé két magas, szigorú nézésű titkos ügynököt, fegyverrel az oldalukon. De ebben a történetben a hangsúly nem a becsapódó lövedékeken és a robbanásokon van, hanem vad gitárszólók és hajmeresztő programkódok végeláthatatlan során. Ugyanis a regény két fő alakja nem más mint Aqualung az idősödő rockzenész és Quinn Taber a különc számítógépzseni.

A rendkívül szövevényes és szerteágazó krimi szál mellett, betekintést nyerhetünk Matthew Jarpe sajátos fantáziájának világába. Interaktív koncertek, hologramok és politika, az egység és individualitás párharca jelenik meg előttünk, elképesztő és őrült szereplők egész gárdájával szegélyezve.

És hogy mi is az a Szabadesés Rádió? Hogy áll össze egy világmegváltó koncert több tízezer kilométer távolságon átívelve? Ki valójában Aqualung?

Aki ezekre a kérdésekre szeretné megtudni a választ, bátran olvassa el ezt a merőben egyedi és szórakoztató tudományos-fantasztikus regényt.