Angela Merkel

Nehéz lesz, de már látszik a fény Merkel szerint

Nehéz lesz, de már látszik a fény Merkel szerint

Angela MerkelAngela Merkel, Németország kancellárjaAngela Merkel német kancellár szerint jövőre nehezebb lesz a gazdasági környezet, mint az idén volt, a nemzetközi gazdasági válság tovább tart, de már látszik a fény az alagút mélyén.

A hétfőn közvetítendő újévi televíziós beszédében – amelynek szövegét a média számára már vasárnap éjjel közzétették – a kancellár úgy vélte: az Európai Unióban elhatározott reformok hatásai kezdenek érződni, de még sok türelemre van szükség a helyzet rendeződéséhez.

“A következő évben a gazdasági környezet nehezebb lesz, mint az idén. De ez nem veheti el a bátorságunkat, ellenkezőleg, ösztönöznie kell bennünket” – fogalmazott Merkel.

A kancellár a beszéd tanúsága szerint más állásponton van a válságot illetően, mint pénzügyminisztere, Wolfgang Scha:uble, valamint a másik vezető uniós tagállamot, Franciaországot irányító Francois Hollande köztársasági elnök. Ők nemrégiben mindketten úgy vélték, hogy a nehezén az uniós gazdaság már túljutott.

Merkel megállapította, hogy a világ még nem vonta le elégséges mértékben a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait. Nemzetközi szinten tovább kell lépni a pénzügyi piacok ellenőrzésének terén – hangoztatta a kancellár. Mint mondta, “nem fordulhat elő még egyszer a felelősség ilyen mértékű hiánya”. Szerinte “egy szociális piacgazdaságban az állam a rend védelmezője, és az emberek számára meg kell teremteni annak a körülményeit, hogy bízhassanak ebben”.

A választásokra készülő kormányfő azt is kiemelte, hogy a nehéz helyzet ellenére a két Németország újraegyesülése óta a munkanélküliség a legalacsonyabb, az állások száma pedig a legmagasabb szinten van hazájában.