Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, fotó: pixabay.com

Magyarits Tamás: új időszak kezdődik Trump elnökségében

Magyarits Tamás: új időszak kezdődik Trump elnökségében

Az amerikai elnök négyéves ciklusának második felében új időszak kezdődik, miután az ellenzéki demokratáké a többség a képviselőházban, a törvényhozás alsóházában. Ezt mondta Magyarits Tamás Egyesült Államok-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Azt mondta, a demokraták nem akarják megszavazni a költségvetést a déli kerítésre szánt 6 milliárd dollárra hivatkozva, ami az Egyesült Államok költségvetése számára nyilvánvalóan aprópénz, tehát itt politikai szembenállásról van szó.

A demokrata többség nagyon elszántnak tűnik, vizsgálóbizottságokkal fenyegetődzik.

Miután pedig a képviselőházban minden bizottsági elnöki poszt a többségé, ők határozhatják meg a politikai napirendet – mondta a szakértő, aki szerint ugyanakkor a demokratáknak vigyázniuk kell, hogy ne merüljön ki a tevékenységük obstrukcióban, hiszen jövőre elnökválasztás lesz.

Egy felmérés szerint a demokraták többsége elnökjelöltként új arcot szeretne, a republikánusok 90 százaléka viszont Trumpban bízik.

Trump szokatlan módon megpróbálja megvalósítani ígéreteit: kerítést épít a déli határon, kivonja a csapatokat Szíriából és Afganisztánból, megpróbálja hazahozni a munkahelyeket. Összességében az amerikai gazdaság erős.

“Az persze kérdéses, hogy ebben mennyi szerepe van az elnöknek, és mennyi a kedvező világgazdasági folyamatoknak”

– fejtette ki Magyarits Tamás, aki szerint Trump feje felett a “sötét felhőt” elsősorban a magánéleti és intézményi korrupciós ügyek jelenthetik.

Kapcsolódó cikkek