Macront sokként érte volna az eredmény?

Macront sokként érte volna az eredmény?

Emmanuel Macron, fotó: TwitterA Századvég vezető kutatója szerint a német választási eredmény sokként érhette Emanuel Macron francia elnököt, aki attól ijedhetett meg, hogy nem tudja majd véghez vinni az Európai Unió reformját célzó centralizációs csomagját. 

Pócza István az M1 aktuális csatorna pénteki adásában azt mondta, Macron arra számított, hogy Angela Merkel úgy nyeri meg a választást, hogy az eddiginél stabilabb felhatalmazást kap, és a szociáldemokrata párttal folytathatja a koalíciós munkát. Utóbbiakkal jó kapcsolatot ápol a francia elnök – mutatott rá a szakértő, aki szerint nem elképzelhetetlen, Macron arra bíztatja majd a szociáldemokratákat, hogy vegyenek részt a kormányzati együttműködésben. 

Ha ugyanis nélkülük jönne létre az úgynevezett Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek kormányzati együttműködése, akkor Angela Merkel német kancellár energiáit jelentősen lekötné a német belpolitika és kevesebb figyelmet tudna fordítani az európai politikára. Macron pedig kevésbé tudná a politikai akaratát érvényesíteni – mondta.