fotó: pixabay.com

Josep Borrell: India és Kína párbeszéde lehet a siker kulcsa

Josep Borrell: India és Kína párbeszéde lehet a siker kulcsa

India és Kína kulcsfontosságú szereplők a regionális és a globális stabilitás szempontjából, ezért az Európai Unió abban bízik, hogy mind az indiai, mind a kínai hatóságok folytatják a párbeszédet annak érdekében, hogy a közös határukon a közelmúltban kialakult feszültségre békés megoldást találjanak. Erről beszélt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.
Nyilatkozatában Borrell kiemelte, a párbeszéd folytatása elengedhetetlen a bizalom visszaállításához, valamint a béke és stabilitás megőrzéséhez a régióban.

Kijelentette, az India és Kína közötti határkonfliktus aggasztó fejlemény. Az Európai Unió mindkét felet arra buzdítja, hogy gyakoroljon önmérsékletet és tegyen lépéseket a helyzet elmérgesedése ellen.

“Mélységes sajnálatunkat fejezzük ki a halálos áldozatok miatt, és részvétünket fejezzük ki szeretteiknek”

– tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az indiai és a kínai határőrség között a Himalája térségében kedden tört ki súlyos összetűzés, amelyben legalább húsz indiai katona életét vesztette, és indiai közlés szerint kínai oldalon is vannak halálos áldozatok.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 000 négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 000 négyzetkilométere Ladak természetes része, ezért Indiához kell tartoznia.

Kapcsolódó cikkek