Javaslat Pekingből

Javaslat Pekingből

megoldásKína újabb átfogó javaslatot tett a szíriai kérdés politikai megoldására, amikor Jang Csie-cse külügyminiszter Pekingben tárgyalt Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával szerdán.

A találkozón Jang megerősítette, hogy országa szerint Szíria számára a politikai megoldás az egyetlen lehetőség, és ennek előmozdítására négy – a médiában nem részletezett – pontban tett új javaslatot. Valamennyi érintett felet tűzszünetre, az erőszak leállítására és a politikai átmenet mielőbbi beindítására szólította fel.
    
A közel-keleti ország jövőjét a szíriaiaknak maguknak kell meghatározniuk; az ország szuverenitását, függetlenségét és egységét, valamint területi integritását tiszteletben kell tartani és meg kell őrizni – szögezte le a miniszter, aki a nemzetközi közösséget a diplomáciai közvetítésre és a humanitárius erőfeszítések fokozására hívta fel. Mint mondta, Kína “méltányos, békés és megfelelő” megoldást szeretne Szíriában.
    

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Brahimi beszámolt szíriai tapasztalatairól, és a “bonyolult, érzékeny” helyzetben Szíria számára az egyetlen választható lehetőségnek maga is a békés megoldást nevezte. A különmegbízott, aki ebben a minőségében először jár Pekingben, újságírók előtt megjegyezte: reméli, Kína aktív szerepet vállal abban, hogy véget érjen az erőszak Szíriában.