Wolfgang Schäuble (archív)

Wolfgang Schäuble: egyedül is kormányozhatnak a konzervatívok Németországban

Wolfgang Schäuble: egyedül is kormányozhatnak a konzervatívok Németországban

Ha a szociáldemokraták a ciklus vége előtt úgy döntenek, hogy kilépnek a kormányból, akkor a konzervatív uniópártoknak egyedül kell folytatniuk a kormányzást. Ezt mondta a Bild című német tömeglapban hétfőn megjelent interjúban a német parlament alsóházának konzervatív elnöke.
Ebben az esetben a konzervatívoknak Schäuble szerint úgy kellene kormányozniuk, hogy minden nagyobb megoldandó politikai kérdést, a klímavédelmet, a külföldi katonai szerepvállalást, a gazdasági stabilitást és a migrációt egyetlen csomagként kezelnek.

Schäuble, aki Angela Merkel kancellár előtt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője volt, majd a Merkel-kormány pénzügyminisztereként dolgozott a legutóbbi választásokig, arra az álláspontra helyezkedik, hogy a nagykoalíciós kormányzásra csak kivételes esetekben kellene, hogy szükség legyen, de Németországban 2005 óta 10 olyan év volt, amikor a konzervatívok és a szociáldemokraták együtt vezették az országot.

“A legutóbbi választás után senki nem akart nagykoalíciót, de máshogy nem ment”

– emlékeztetett arra, hogy a választás után a konzervatívok először a zöldekkel és a liberálisokkal próbáltak koalíciót kötni, és a szociáldemokraták eleinte el is zárkóztak a nagykoalíciótól.

A konzervatív pártok népszerűségvesztéséről a 76 éves veterán politikus azt mondja, hogy a párton belül mindenki komolyan veszi a közvélemény-kutatások eredményeit, a demokratikus nézeteltéréseket a politikai spektrum közepén kell tartani, és komolyan kell venni az emberek aggodalmait.

A konzervatív pártoknál sokkal rosszabbul álló szociáldemokrata párt jövőjével kapcsolatos kételyekkel összefüggésben a házelnök úgy fogalmaz, hogy akinek a halálhírét keltik, az sokáig él.

Schäuble a klímavédelemért tüntető fiatalokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy minden joguk megvan, hogy radikális ötletekkel álljanak elő, és sokkal rosszabb lenne, ha elfordulnának a politikától. Kiemelte mindazonáltal: a politika dolga úgy megoldani a problémákat, hogy az a lehető legtöbb ember javát szolgálja. A Bundestag elnökét az aggasztja jobban, hogy sok fiatalban komolyan megfogalmazódik a kérdés, hogy valóban a kompromisszumokkal és elhúzódó részvételi lehetőségekkel járó, szabad demokrácia-e a legjobb politikai rendszer.

“Ezért a politikának ismét világosan állást kell foglalnia, vagyis egy szóban: vezetnie kell”

– húzza alá a CDU politikusa.

Kapcsolódó cikkek