Berlin 1,5 millió menedékkérővel számol

Berlin 1,5 millió menedékkérővel számol

Akár 1,5 millió menedékkérő is érkezhet idén Németországba, a menekültügyi ellátórendszer pedig összeomolhat egy nem nyilvános kormányzati előrejelzés szerint. Ezt írta hétfőn a Bild című német lap.

A bizalmas minősítésű dokumentum alapján a berlini vezetés azzal számol, hogy októbertől az év végéig újabb kilencszázhúszezer menedékkérő érkezhet az országba. A migrációs nyomás tovább emelkedik az utolsó negyedévben, az illegális határátlépések száma naponta hét- és tízezer között alakulhat. A menedékkérők nagy száma rendkívüli teher az elhelyezésükért, ellátásukért felelős tartományoknak és önkormányzatoknak, és az ellátórendszer összeomlása fenyeget – áll a belső használatra készült prognózisban, amely szerint a kereslet felfutása miatt már szinte lehetetlen beszerezni lakókonténereket és mobil tusolókat, WC-ket.

A dokumentum szerint változik a menedékkérők tömegének összetétele. Az év közepéig még a Nyugat-Balkánról származók alkották a legnagyobb csoportot – az összes kérelmező mintegy 40 százalékát -, az utóbbi időszakban viszont arányuk folyamatosan csökken, és egyre többen érkeznek háborús övezetekből, főleg Szíriából, Irakból és Afganisztánból. Nekik a nyugat-balkániakkal szemben jó esélyük van a menekültstátus megszerzésére.    

További gond lehet a családegyesítésből. Erre a menekültügyi szabályok alapján joga van valamennyi menekültstátust szerző kérelmezőnek. A közel-keleti országokat jellemző családszerkezet alapján azzal kell számolni, hogy minden menekült 4-8 rokon áttelepítését kezdeményezheti – idézte a Bild az előrejelzést. A kormány a legutóbbi, augusztusban kiadott hivatalos, nyilvános előrejelzés szerint nyolcszázezer menedékkérő érkezésével számol. Az prognózist  már háromszor módosították, mindig fölfelé. Úgy tudni, hogy újabb előrejelzést már nem adnak ki, mert attól tartanak, hogy azt is “meghívólevélként” értelmezhetik azokban a térségekben, amelyekből a legtöbb menedékkérő indul Németország felé.

Azt nem tudni pontosan, hogy eddig mennyi menedékkérő érkezett Németországba. Az előző hét végén kiszivárgott adatok szerint szeptemberben százhatvanháromezer ember adatait rögzítették a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszerben. Az év eleje óta regisztrált menedékkérők száma így ötszázhetvenhétezerre emelkedett. Az eddigi csúcsévben, 1992-ben – a délszláv háború elején – 438 000 menedékjogi kérelmet adtak be Németországban.