fotó: pixabay.com

Bakondi György: Európa külső határai migrációs nyomás alatt állnak

Bakondi György: Európa külső határai migrációs nyomás alatt állnak

Erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán hétfő délután.
A Nyugat-Afrika felől erősödő migrációs nyomás egyik oka, hogy a Száhel-övezet országai már nem tudják feltartóztatni az Európa felé tartó embereket.

Másrészt nem sikeresek az EU észak-afrikai országokkal, például Egyiptommal, Marokkóval, Tunéziával kötött megállapodásai, melyek célja az volt, hogy ezek az államok az uniós támogatásért cserébe visszatartsák a migránsokat. Ráadásul az NGO-k egyre aktívabbak: a vízből kimentés jogát összekeverik a politikai menedékjoggal, a Földközi-tengerből kimentett embereket mindjárt viszik Európába, Olaszországba.

“Az uniós szabályozásban pedig már az is megjelenik, hogy az illegális bevándorlás segítése nem bűncselekmény, ha azt civil szervezet végzi, még akkor sem ha pénzért teszi”

– ismertette a szakértő.

Az illegális migráció 2015 óta a politikai viták kereszttüzében áll. Egyre több ország fogalmaz meg kritikát, Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia is. Mi több, Olaszországban felvetődött a tengeri blokád lehetősége. Az illegális migráció a háború és béke kérdéséhez hasonlóan fontos politikai ügy az EP-választásokon. Az “utolsó órában vagyunk”, hogy a választásokon a jelenleg liberális túlsúlyú európai intézmények, az EP összetételének megváltoztatásával megerősítsük a biztonsági garanciákat, Európa határait – mondta Bakondi György.

Kapcsolódó cikkek