Az IMF rontja gazdaságnövekedési előrejelzéseit

Az IMF rontja gazdaságnövekedési előrejelzéseit

IMFA Nemzetközi Valutaalap lefelé módosítja a világgazdaság és a német gazdaság, valamint az euróövezet és a nagy feltörekvő gazdaságok növekedésére adott előrejelzését. Ezt írta a pénteki Handelsblatt.

A német üzleti lap az IMF jövő héten megjelenő, Világgazdasági Kilátások (WEO) című elemzéséből idézve azt írta, hogy a világgazdaság átlagos növekedése az idén 3,3 százalék, jövőre pedig 3,6 százalék lehet, a júliusban jelzett 3,5, illetve 3,9 százalék helyett. A növekedési ütem lassulása “a lefelé mutató kockázatok jelentős növekedésével jár együtt” – áll az előrejelzésben, amely szerint a világgazdasági folyamatok mindenekelőtt annak függvényében alakulnak, hogy folytatódik-e a piaci bizalom megerősítését célzó határozott intézkedések sora az Egyesült Államokban és az euróövezetben.

Az IMF évente kétszer, tavasszal és ősszel adja közre előrejelzését és ezekre a nyári, illetve a téli félidőben részleges frissítést készít. Az új, őszi prognózis szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az idén 0,4 százalékkal csökkenhet, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővülhet. Három hónappal korábban az IMF 2012-re 0,3 százalékos csökkenést, 2013-ra 0,7 százalékos bővülést jósolt.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a német gazdaság kilátásai is romlottak. Az EU legnagyobb nemzetgazdasága az idén és jövőre is 0,9 százalékkal nőhet, szemben a nyáron jelzett 1 százalékos, illetve 1,4 százalékos növekedéssel.

A világgazdasági konjunktúra lehűlése a nagy feltörekvő gazdaságok teljesítményén is érződik majd. A kínai GDP például 2013-ban 8,4 százalék helyett 8,2 százalékkal, az indiai GDP 6,6 százalék helyett 6 százalékkal, a brazil GDP 4,7 százalék helyett 4 százalékkal nőhet az előrejelzés szerint.

Az IMF szakértői úgy vélik, a lassulás az infláció folytatódó csökkenésével jár együtt, ahhoz pedig, hogy a világgazdaság nagyobb lendületet vegyen, lazább monetáris politikára van szükség.