Az Egyesült Államoknak egy stabil Európa az érdeke

Az Egyesült Államoknak egy stabil Európa az érdeke

Fehér Háza Fehér HázAz Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy Európa stabil maradjon és kezelni tudja a migrációs válságot, emiatt várhatóan náluk is felerősödnek majd azok a hangok, amelyek szerint ebben Amerikának is szerepet kell vállalnia. Ezt mondta Nagy Sándor András Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken.

A szakértő a szerepvállalás lehetőségeiről szólva kifejtette, egyrészt mint az Egyesült Nemzetek Szervezete legnagyobb pénzügyi támogatójának az Egyesült Államoknak anyagilag segítenie kell az európai migrációs helyzet kezelését. Másrészt “el kell gondolkodniuk, hogy milyen katonai megoldásokat lehet letenni az asztalra annak érdekében, hogy stabilizálódjon a Közel-Kelet.”

Nagy Sándor András azt mondta, az amerikaiak jelentős ellenszenvvel viseltetnek az iszlám vallásúakkal szemben, ami abban is megnyilvánul, hogy csak kétezer szíriai van az Egyesült Államokba befogadott évi 75 ezer menekült között. Bár jelenleg 11 millió illegális bevándorló él az országukban, ők nagyrészt spanyol ajkú keresztények, ha viszont muzulmánok százezrei indulnának hozzájuk, “biztos vagyok benne, hogy sokkal keményebben lépnének fel, mint amilyen fellépést itt Európában el tudnánk képzelni” – tette hozzá. 
A közelgő elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, főként a republikánusoknak fontos határozottan fellépni az illegális bevándorlással szemben, így ha ők győznek a választásokon, akkor várhatóan ez a szempontrendszer fog érvényesülni az európai bevándorlás értékelésekor is.

Nagy Sándor András kitért Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár szerdai képviselőházi meghallgatására, amelyen Jeff Duncan republikánus képviselő kritizálta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet múlt heti beszédét. A meghallgatáson szóba került, hogy “mennyire bölcs az, hogy az amerikai külügyminisztérium nyilvánosan kritizálja azokat a NATO-szövetségeseit”, akik megpróbálnak a menekültkérdésben “egy ésszerű megoldást találni” – fogalmazott a szakértő.