„Az 1956-os forradalom rendkívül sikeres volt”

„Az 1956-os forradalom rendkívül sikeres volt”

Andy Harris képviselőA magyar származású amerikaiak annak idején természetesen csalódottak voltak az 1956-os magyar forradalom leverése miatt, az idő múlásával azonban bebizonyosodott, hogy a forradalom rendkívül sikeres volt, és nagymértékben hozzájárult a Kelet-Európa feletti szovjet uralom megdöntéséhez. Erről beszélt Andrew Harris republikánus kongresszusi képviselő.

A magyar származású Andrew Harris édesapja, Harris Zoltán aneszteziológus 1950-ben emigrált az Egyesült Államokba, édesanyja pedig Lengyelországban született. A képviselő visszaemlékezett arra, hogy legidősebb bátyja közvetlenül a forradalom leverése után hagyta el Magyarországot, akkor, amikor megkezdődött a magyarok exodusa. Andrew Harris szerint az átlag amerikai keveset tud a magyar forradalomról, amely a hidegháború befejeződéséhez vezető út kezdetét, a kelet-európai szovjet befolyás felszámolásának útján az első lépést jelentette. “Nem vagyok biztos abban, hogy az amerikai állampolgárok annak idején felismerték ezt” – jelentette ki. Andrew Harris a jelenlegi kétoldalú kapcsolatokat “rendkívül jónak” nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hasonlóan jók maradnak.

A magyar származású képviselő fontosnak nevezte a két ország együttműködését a NATO keretein belül is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország – akárcsak a többi tagállam – a szövetségen belül fontos szerepet tölt be. Az elmúlt évek bizonyították, hogy a szervezet jelentős mértékben hozzájárult Európa békéjének és szabadságának biztosításához – tette hozzá.
    
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységével kapcsolatos legutóbbi botrányokkal, Angela Merkel német kancellár mobiltelefonja, illetve mintegy 70 millió franciaországi telefonbeszélgetés állítólagos lehallgatásáról szólva Andrew Harris emlékeztetett arra, hogy az NSA tevékenységéről jelenleg vita folyik az Egyesült Államokban. A kongresszus – mint utalt rá – vizsgálni fogja azokat az állításokat, amelyek szerint az ügynökség külföldön nem megengedhető hírszerzési-lehallgatási módszereket alkalmazott. Ugyanakkor a képviselő annak a személyes véleményének adott hangot, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség nem megengedhető módszereket alkalmazott.

Kapcsolódó cikkek