fotó: pixabay.com

A szlovénoknál emelkedhet a rendőrök bére

A szlovénoknál emelkedhet a rendőrök bére

Janez Jansa szlovén kormányfő Twitter-oldalán közölte, hogy a rendőrség "operatív részét" kivonják az egységes közalkalmazotti bérrendszerből, hogy igazságosabbá tegyék a juttatásokat. Ezt közölte szerdán a Delo című szlovén napilap. A közszféra szakszervezeti képviselői tiltakozásuknak adtak hangot, és szociális párbeszédre szólítottak fel.

A vonatkozó bejegyzést a miniszterelnök még kedden tette ki közösségi oldalára, miután óriási vita kerekedett abból, hogy a belügyminisztérium a rendőrsztrájk bejelentését követően közzétette az interneten közel 8700 alkalmazottja – köztük a rendőrök – bruttó fizetését, személyes adatait és beosztását. Jansa szerint ugyanakkor nem az a gond a rendőrök illetményével, hogy nyilvánosak vagy sem, hanem a bérek közötti különbségekkel van baj. Úgy vélte, az igazi problémát a túlzsúfolt irodákban ücsörgő, minden pótlékkal ellátott alkalmazottak és a terepen dolgozó rendőrök, valamint bűnügyi nyomozók fizetésbeli különbsége jelenti.

“Ők azok, akik nehéz körülmények között, biztonságukat és életüket kockáztatva dolgoznak”

– fogalmazott.

Szlovéniában a két szakszervezet, a Rendőrök Független Szakszervezete (SPS) és a Szlovén Rendőrök Szakszervezete (PSS) közül csak az utóbbi tagjai léptek sztrájkba hétfőn, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének javítására és a béremelésekre tett 2018-as ígéretét. Rok Cvetko, a PSS vezetője akkor elmondta: addig sztrájkolnak, amíg nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal. A belügyminisztérium még aznap délután megjelentette honlapján alkalmazottainak adatait.
A szakszervezet szerint a tárca megsértette az adatvédelemi előírásokat, és veszélyeztette egyes rendőrök és nyomozók biztonságát és a biztonsági rendszert. Az információs biztos szerint nincs szó a személyes adatokkal való visszaélésről. A parlament hírszerzést felügyelő parlamenti bizottsága pénteken vitatja meg az ügyet.

Az állami szektor szakszervezeteinek képviselői a sajtónak elmondták: semmilyen konkrét előterjesztést nem kaptak a miniszterelnök javaslatával kapcsolatban, és attól tartanak, hogy társadalmi párbeszéd nélkül dönt a kormány.

Branimir Strukelj, az egyik szakszervezet vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a csoport az egységes bérezési rendszert támogatja. Meggyőződésének adott hangot, hogy a miniszterelnök által említett bérkülönbségeket a már meglévő bérrendszeren belül is rendezni lehetne, ha a kormány elfogadná a rendőrök azon követelését, hogy saját kollektív szerződést kössenek.

“Az egységes bérrendszer szétszakítása ebben a kérdésben nem tűnik különösebben racionális vagy átgondolt lépésnek”

– mondta Strukelj.

Kapcsolódó cikkek