Twitteren nyomoznak az influenza után

Twitteren nyomoznak az influenza után

A Twitter mikroblogportálon keresztül követik nyomon az influenzás megbetegedéseket az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem szakemberei.

A közösségi oldal felhasználói rengeteget foglalkoznak az influenzával, amely idén súlyos és járványszerű méreteket öltött az országban, így a szakembereknek nehéz volt különválasztaniuk a fertőző betegséget csupán érintő és a valódi eseteket említő bejegyzéseket.

A Johns Hopkins Egyetem informatikai tanszékén dolgozó Mark Dredze és kollégái olyan, az emberi nyelv feldolgozására specializálódott technológiákra épülő szűrőprogramot dolgoztak ki, amely kizárólag a valódi influenzás esetekre vonatkozó információkat juttatja el a kutatóknak, kiszűrve minden egyéb, a betegséggel kapcsolatos Twitter-bejegyzést az Egyesült Államokra kiterjedően.

A rendszer teszteléséhez a szakemberek összevetették saját eredményeiket az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adataival. Mint arra Dredze rámutatott, az amerikai média december végén kapta fel az influenzajárvány témáját, ám a rendszernek sikerült hatékonyan kezelnie a betegséggel kapcsolatos Twitter-üzenetek hirtelen megugrását.

A kutatók térképeket is készítettek, amelyek az influenza elterjedtségét mutatják az egyes államokra lebontva. Dredze reméli, a rendszert a jövőben más betegségek nyomon követéséhez is tudják majd használni.